Inleiding

Klein BOERDERIJCOMPLEX met een boerderij (Vogelensang) van het hallehuistype, in oorsprong behorend tot de bezittingen van het landgoed Hackfort. Dit landgoed werd in de veertiende eeuw voor het eerst genoemd en op het 720 hectare grote grondgebied bevinden zich naast het kasteel nog 42 boerderijen. Dit boerderijcomplex is karakteristiek buiten de bebouwde kom gesitueerd aan de zuidzijde van De Eldersmaat, ten oosten van kasteel Hackfort. De boerderij is vrij gelegen, maar bevindt zich aan de weg. Op het gaaf bewaard gebleven erf bevinden zich naast de boerderij nog een vrijstaande, later gebouwde, SCHUUR, een BAKOVENTJE, een WATERPOMP en een niet onder de bescherming vallende, sterk gewijzigde, hooiberg. Hoewel de boerderij haar oorspronkelijke functie heeft verloren, wordt het complex nog oorspronkelijk bewoond en gebruikt. Het complex is in haar huidige vorm vanaf ongeveer 1880 gebouwd en door de karakteristiek vormgegeven bovenlichtindeling boven de voordeur te herkennen als Hackfort-boerderij. De oudste vermelding van een boerderij met deze naam dateert uit 1783. De huidige boerderij heeft een laat negentiende eeuws karakter. Er vonden verbouwingen plaats in 1927 en rond 1970.

Waardering

Gaaf bewaard gebleven BOERDERIJCOMPLEX, bestaande uit BOERDERIJ, SCHUUR, BAKOVENTJE en POMP, allen ontstaan vanaf ongeveer 1880.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in de late negentiende eeuw onstaan boerderijcomplex met een eenvoudig karakter. De voor het dit landschap kenmerkende boerderijvorm en de erfindeling is bijzonder goed bewaard gebleven. Bovendien is de boerderij door de zorgvuldige en kenmerkende detaillering herkenbaar als onderdeel van een groter geheel (het landgoed Hackfort). Het complex heeft een onmisbare plek in de historie van dit landgoed.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Eldersmaat, ten oosten van kasteel Hackfort, waar het complex in oorsprong toe behoorde. Het direct aan de boomrijke weg gelegen complex maakt een onmisbaar onderdeel uit van het belangrijke coulissenlandschap dat het buitengebied van de gemeente Vorden kenmerkt.

- Van cultuurhistorische waarde als (voormalig) onderdeel van het landgoed Hackfort, waaronder meerdere boerderijen in deze gemeente ressorteerden. Het complex is van belang binnen de ontwikkelingsgeschiedenis van de diverse landgoederen waarvan de gebouwen en de aanleg het landschap van deze regio in hoge mate bepalen.