Vorden N 370
Bij de Eldersmaat 5, 7251 RJ te Vorden

Omschrijving

Grote BIJSCHUUR uit ca. 1880, gebouwd naast de boerderij aan de Eldersmaat. De schuur is van het hallenhuistype en heeft in kruisverband gemetselde gevels. De VOOR- EN ACHTERGEVEL zijn symmetrisch vormgegeven en hebben segmentboogvormige staldeuropeningen met aan weerszijden een houten vierruits stalraampje met een getoogde bovenzijde en een getoogd staldeurtje. Het wolfsdak is met gesmoorde oud Hollandse pannen belegd.

De LINKERZIJGEVEL heeft drie getoogde staldeurtjes, afgewisseld met twee halfronde ijzeren stalramen en een rechthoekig vierruits raam. De RECHTER ZIJGEVEL heeft twee getoogde staldeurtjes, een zesruits ijzeren raam en een halfrond ijzeren stalraam.

Gaaf bewaard gebleven BIJSCHUUR van boerderijcomplex, ontstaan vanaf ongeveer 1880.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een laat negentiende eeuwse bijschuur bij een hallenhuisboerderij uit dezelfde periode. De schuur is in combinatie met de overige erfonderdelen van architectuurhistorisch belang. De voor het dit landschap kenmerkende vorm en de erfindeling van het complex is bijzonder goed bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging aan de Eldersmaat, ten oosten van kasteel Hackfort, waar het complex in oorsprong toe behoorde. Het direct aan de boomrijke weg gelegen complex maakt een onmisbaar onderdeel uit van het belangrijke coulissenlandschap dat het buitengebied van de gemeente Vorden kenmerkt. De schuur is direct naast de boerderij gesitueerd en daardoor goed zichtbaar vanaf de openbare weg.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een boerderijcomplex dat oorspronkelijk aan het landgoed Hackfort toebehoorde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur