Inleiding.

Het complex van de R.K. KERK H. Martinus bestaat uit de driebeukige kruiskerk met toren uit 1932 in traditionele opzet met "streekeigen" vormen van architect H. Valk uit 's-Hertogenbosch (onderdeel I) en de PASTORIE uit 1920 met stijlinvloeden van de Neo-gotiek van architect W. te Riele uit Utrecht (onderdeel II).

Omschrijving.

De kerk (I) uit 1932 is toegewijd aan de H. Martinus en ligt parallel aan de Jan Deckersstraat. Bouwpastoor was Deken C.W.J. de Bruyn. De bouwsom beliep f 140.344,00. De kerk werd ingezegend door Mgr. Diepen. De eerste steen werd gelegd op 6 augustus 1932. De pastorie (II) uit 1920 ligt naast de kerk en is iets ouder.

Waardering.

Het complex bestaande uit kerk en pastorie is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de christocentrische volkskerk in het Interbellum. Het heeft architectuur-historisch belang door de stijl en de detaillering en is van belang als voorbeeld van het oeuvre van de respectievelijke architecten. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Heeze als kerkdorp.