522674 - Complex Jan Deckersstraat
Jan Deckersstraat 22, 5591 HS te Heeze

Inleiding.

PASTORIE van de H. Martinusparochie met kenmerken van de neo-Gotische stijl uit 1920. Het ontwerp is van architect W. te Riele uit Utrecht. De oost- of voorgevel ligt aan de Jan Deckersstraat. De kerk staat zuidelijk van de pastorie.

Omschrijving.

De tweelaagse blokvormige pastorie heeft een samengestelde plattegrond onder overstekende schilddaken, gedekt met natuursteen leien. Aan oost-, zuid- en westkant van het huis in het dak een gemetselde trapgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Horizontale banden accentueren de muuropeningen. In de muuropeningen gemetselde kruisvensters met een natuurstenen kalf en lekdorpel. De bovenkant van het venster heeft twee segmentbogen. De bovenramen van de vensters zijn voorzien van glas-in-lood met in het midden een ornament. Het interieur is vrijwel authentiek. Aan de straat een gegolfd ijzeren hekwerk met pijlpunten staande op een gemetselde schansmuurtje met ezelsrug tussen pilasters. In de tuin van de pastorie diverse monumentale bomen. Bijzonder is de mammoetboom.

Waardering.

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuur-historisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuur-historische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Te Riele. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van het kerkdorp.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Boomgroep