Inleiding

STUDIO-COMPLEX van de AVRO, de Algemene Vereniging Radio Omroep, opgericht op 1 januari 1928. Het complex bestaat uit twee studiogebouwen: STUDIO 1, gebouwd in 1934-1936 met latere uitbreidingen waarvan het toevoegen van de koffiekamer en de uitbreiding met het poortgebouw in 1938-1940 de belangrijkste zijn, en STUDIO 2, gebouwd in 1938-1940, beide naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch.F. Karsten in zakelijk expressionistische bouwtrant. De studio's zijn beeldbepalend gesitueerd en met elkaar verbonden via een ondergrondse tunnel die onder het Melkpad doorloopt. Studio 1 is gesitueerd op een terrein tussen de 's-Gravelandseweg aan de zuidwestzijde, het Melkpad aan de zuidoostzijde en de Hoge Naarderweg aan de noordoostzijde. Studio 2 is gesitueerd op een terrein met de 's-Gravelandseweg aan de zuidwestzijde, het Melkpad aan de noordwestzijde en de Hoge Naarderweg aan de noordoostzijde.

Beide studio's zijn omgeven door een tuin begrensd door een lage ERFAFSCHEIDING.

Omschrijving

Het complex bestaat uit twee gebouwen. Studio 1, oorspronkelijk met directeurswoning, is opgetrokken op een samengestelde waaiervormige plattegrond, noord-zuid georiënteerd met de ingangspartij aan de zuidwestzijde en de grote concertstudio aan de zuidoostzijde. De studio is samengesteld uit verschillende bouwvolumes in een lichte waaiervorm, opgetrokken in gele baksteen onder horizontale afdekking met smalle witte overstekende daklijst. De gevels worden geleed door middel van banden van het in het zicht gelaten betonskelet, terwijl de harmonie tussen de vele, vaak onderling verschillende, stalen vensterpartijen wordt bereikt door een witte kalf. Studio 2 is in vergelijkbare detaillering opgetrokken op een plattegrond in de vorm van een vioolkist met de afgeronde glazen ingangspartij aan de westzijde en het hoogste bouwvolume aan de zuidoostzijde. De gebouwen zijn omgeven door tuinen begrensd door een erfafscheiding in de vorm van een laag bakstenen muurtje.

Waardering

Het studio-complex van de AVRO, bestaande uit twee studio's met erfafscheiding, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een studio-complex, gebouwd in zakelijk expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch. F. Karsten in de eerste helft van de twintigste eeuw, en als onderdeel in de ontwikkeling van Hilversum als centrum van de omroep, beeldbepalend gesitueerd in de villawijk Ministerpark e.o. Daarnaast is het studio-complex van belang voor het inzicht in de ontwikkeling van de studiobouw.