Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522701
Complexnummer: 
522699 - AVRO-Studio
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
8 juli 2002
Kadaster deel/nr: 
82639/56
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140108 - 471018

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

STUDIOGEBOUW (Studio 2), onderdeel van het studio-complex van de AVRO, de Algemene Vereniging Radio Omroep, opgericht op 1 januari 1928. De studio is gebouwd in 1938-1940 naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch.F. Karsten in zakelijk expressionistische bouwtrant en beeldbepalend gesitueerd op een terrein tussen de 's-Gravelandseweg aan de zuidwestzijde, het Melkpad aan de noordwestzijde en de Hoge Naarderweg aan de noordoostzijde. Het gebouw heeft een ERAFSCHEIDING in de vorm van een lage bakstenen muur.

Omschrijving

Studiogebouw (Studio 2), opgetrokken op een plattegrond in de vorm van een vioolkist met de lage, afgeronde glazen ingangspartij aan de westzijde, het hoogste bouwvolume met de grote studio aan de zuidoostzijde en een lager volume met de kleine studio aan de noordwestzijde. De platte daken hebben smalle, overstekende dakranden. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen, terwijl een vertikale geleding van de gevels van de grote studio wordt bereikt door witte banden van het in het zicht gelaten betonskelet. De stalen kozijnen bevatten stalen ramen.

De toegangsdeur in de ronde westhoek is bereikbaar via een trap van vier treden. De grote studio heeft blinde gevels met een risalerend muurdeel aan de zuidoostzijde, boven het dakniveau eindigend in een open constructie. Op de begane grond een overwegend glazen serre met ingangspartij aan de zijde van de Hoge Naarderweg. Tussen de kleine studio met twee blinde gevels en de grote studio bevindt zich een klein rechthoekig volume met een ingangspartij, omgeven door vensters. De binnenwand van de grote studio werd in een betonskelet uitgevoerd. In het interieur zijn originele elementen aanwezig, waaronder deuren, de tegelvloer in de hal, de trap met marmeren treden en buisleuning vanuit de hal naar de verdieping.

Als erfafscheiding een laag bakstenen muurtje.

Waardering

Studio 2 met bijbehorende interieuronderdelen en erfafscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het studio-complex 'AVRO', en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een studio, gebouwd in zakelijk expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van B. Merkelbach en Ch. F. Karsten in de eerste helft van de twintigste eeuw. De studio is van belang als onderdeel in de ontwikkeling van Hilversum als centrum van de omroep, beeldbepalend gesitueerd in de villawijk Ministerpark e.o.. Daarnaast is de studio van belang voor het inzicht in de ontwikkeling van de studiobouw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja's-Gravelandseweg501217 ETHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapWelzijn, kunst en cultuurStudio

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN5111

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381940exactvervaardiging