Inleiding

KERKCOMPLEX 'Oud-katholieke kerk St. Vitus', bestaande uit een driebeukige KRUISBASILIEK en een PASTORIE, gebouwd in 1889 naar het ontwerp van P.A. Weeldenburg (1849-1912) in de stijl van de Neo-Barok. De kerk is noord-zuid georiënteerd en gesitueerd op een terrein aan de noordzijde van het Melkpad, ongeveer 25 meter vanaf de straat, terwijl de terugliggende pastorie in de noordwesthoek met de kerk is verbonden.

Omschrijving

Driebeukige kruisbasiliek met kruisingskoepel en sacristie aan de noordzijde, opgetrokken in rode baksteen op een hoge gepleisterde sokkelzone, terwijl de hoeken van de gevels en de vensteromlijstingen pleisterwerk bevatten in natuursteenimitatie. De voorgevel bevat een zuilenfront in twee zones, bekroond door een tympaan, ter breedte van het schip. Pastorie, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping onder overstekend zadeldak op een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een gecementeerde plint, terwijl de hoeken van de gevels en de vensteromlijstingen pleisterwerk bevatten in natuursteenimitatie. De kerk en de pastorie worden verbonden door een smal volume van één bouwlaag hoog in de noordwesthoek van de kerk.

Waardering

Het complex 'Oud-katholieke kerk St. Vitus', bestaande uit een kruisbasiliek en een pastorie, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een driebeukige kruisbasiliek met kruisingskoepel en bijbehorende pastorie in de stijl van de Neo-Barok, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw naar het ontwerp van P.A. Weeldenburg, beeldbepalend gesitueerd aan het Melkpad.