Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522723
Complexnummer: 
522721 - Oud-katholieke kerk St. Vitus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82637/74
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140457 - 471105

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

PASTORIE, behorende tot het kerkcomplex 'Oud-katholieke kerk St. Vitus', gebouwd in 1889 naar het ontwerp van P.A. Weeldenburg (1849-1912) in de stijl van de Neo-Barok, gesitueerd op een terrein aan de noordzijde van het Melkpad en in de noordwesthoek met de kerk verbonden.

Omschrijving

De pastorie bevat twee bouwlagen en een kapverdieping onder overstekend zadeldak, bedekt met blauwe leien en schoorstenen aan noord- en zuidzijde, op een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een gecementeerde plint, terwijl de hoeken van de gevels en de vensteromlijstingen pleisterwerk bevatten in natuursteenimitatie. De gevels worden geleed door een cordonlijst op de verdiepingscheiding en een geprofileerde lijst onder de dakrand. De vensters en deuren zijn van hout. De voorgevel (Z) is drie vensterassen breed en bevat op de begane grond in het midden de toegangsdeur met twee lichten onder bovenlicht met ijzerwerk met stermotief. De bovendorpel van de deur is voorzien van een geprofileerde houten lijst, doorlopend over de zijdorpels. De vensters op de verdieping, oorspronkelijk met luiken, hebben geen natuursteenimitatie-omlijsting, terwijl het middelste (stolp)venster in een houten pilasteromlijsting is gevat.

De linker zijgevel (W) bevat in het risalerende middengedeelte op de begane grond een veranda met blauw/gele plavuizen met gele sterren en rood/blauw/gele rand, waarboven een balkon met ijzeren sierwerk tussen de stijlen van het balkon, waarachter twee paar openslaande deuren. De attiek bevat vijf rechthoekige vensters, terwijl boven de penanten platte consoles het tympaan met rond venster ondersteunen. Links en rechts van de risaliet bevat het muurvlak een vensteras.

De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond enkele vensters, terwijl in het overgangsvolume naar de kerk in de zuidgevel een deur is aangebracht waarboven een smeedijzeren kroonversiering die oorspronkelijk de toegangspoort naar de Achterhofse kerk bekroonde.

De achtergevel (N) is drie vensterassen breed en bevat op de begane grond rechts een serre.

Het interieur bevat originele onderdelen, onder meer de stucwerkplafonds in de salon-en-suite, met tussenschuifdeuren, op de begane grond en de studeerkamer en de slaapkamer op de verdieping aan de westzijde. De plafonds zijn in groene en bruine tinten geschilderd (uitgezonderd het plafond met ovaal motief en middenplastiek in de slaapkamer) en bestaan uit perklijsten waarin gesneden leden en ronde hoeken, versierd met medaillons en flinke middenstukken met engelen, bladmotieven en kelken. Verder het trappenhuis met trapleuning met getorste ijzeren spijlen met bloemmotieven, kolommen met cannelures en granaatappels, en lantaarn.

Waardering

De pastorie met interieuronderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie in de stijl van de Neo-Barok, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw naar het ontwerp van P.A. Weeldenburg en als historisch-ruimtelijk onderdeel van het kerkcomplex 'Oud-katholieke kerk St. Vitus', beeldbepalend gesitueerd aan het Melkpad.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMelkpad141217 KCRaadhuisHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN7553

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Barokstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18891889exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Weelderburg, P.A. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur