Inleiding

COMPLEX 'De Wegwijzer', bestaande uit een SCHOOLGEBOUW, 'De Wegwijzer', met bijbehorend PLANTSOEN en een TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van gemeente-architect W.M. Dudok, beeldbepalend gesitueerd aan de Sumatralaan, op de noordoosthoek aan de kruising van de Insulindelaan en de Sumatralaan. Het transformatorgebouw staat aan de zuidoostzijde van het schoolgebouw, aan de Insulindelaan.

Omschrijving

Complex bestaande uit een schoolgebouw en een transformatorgebouw. Voor het schoolgebouw een plantsoen, typerend voor de ontwerpen van openbare gebouwen van Dudok. Het schoolgebouw is opgetrokken in geel geschilderde baksteen op een hoge plint van rode baksteen en opgebouwd uit drie volumes: een noord-zuid geplaatst hoofdvolume van twee bouwlagen waaraan aansluitend aan de noordzijde een overhoeks geplaatst volume (gymzaal) van één bouwlaag waardoor een stompe hoek ontstaat, terwijl op het keerpunt de hoofdingang, de hal en trappenhuis, het portaal naar het schoolplein en een grote en hoog opgaande schoorsteen is ontworpen. Een volume (berging, fietsenstalling) ter hoogte van een bouwlaag opgetrokken in rode baksteen is dwars op het hoofdvolume geplaatst aan de rechterzijde van de westgevel. De zeer ver overstekende schilddaken zijn bedekt met zwarte Romaanse pannen, terwijl de bovenste gevelrand is teruggemetseld en de overstekken zijn bekleed met houten delen. De vensters zijn van staal en oranje van kleur. Het gazon bevindt zich aan de westzijde, het schoolplein aan de noordoost- en oostzijde, terwijl in de muur aan de noordzijde twee houten toegangshekken zijn opgenomen.

Transformatorgebouw, in dezelfde architectuur als het schoolgebouw ter hoogte van één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en afgesloten door een zeer ver overstekend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg.

Waardering

Complex 'De Wegwijzer' is van algemeen belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een lagere school met transformatorgebouw in Expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van gemeente-architect W.M. Dudok, uit de eerste helft van de twintigste eeuw, beeldbepalend gesitueerd met een kenmerkend plantsoen, aan de Sumatralaan, op de noordoosthoek aan de kruising van de Insulindelaan en de Sumatralaan.