522724 - De Wegwijzer(vrml. Multatulischool)
Hilversum Q 170
Sumatralaan 40 N1, Hilversum

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, behorende tot het schoolcomplex 'De Wegwijzer', gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwtrant naar het ontwerp van gemeente-architect W.M. Dudok, beeldbepalend gesitueerd aan de Insulindelaan, aan de zuidoostzijde van het schoolgebouw op de noordoosthoek aan de kruising van de Insulindelaan en de Sumatralaan.

Omschrijving

Transformatorgebouw, ter hoogte van één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en afgesloten door een zeer ver overstekend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg, met doorgetrokken achterschild en bedekt met zwarte Romaanse pannen. De geschilderde gevels zijn opgetrokken op een plint van rode baksteen, terwijl de bovenste gevelrand is opgevuld met glasblokken en de overstekken zijn bekleed met houten delen. In de west- en noordgevel bevindt zich een deur.

Waardering

Het transformatorgebouw gebouwd als onderdeel van het complex 'De Wegwijzer', is van algemeen belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een transformatorgebouw in Expressionistische bouwtrant, naar het ontwerp van gemeente-architect W.M. Dudok, uit de eerste helft van de twintigste eeuw en als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'De Wegwijzer' beeldbepalend gesitueerd aan de Sumatralaan, op de noordoosthoek aan de kruising van de Insulindelaan en de Sumatralaan.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Dudok, W.M. ; Noord-Holland