Complexgegevens

Complexnummer
523116

Omschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit een DIJKMAGAZIJN annex DIJKWONING en een PEILSCHAAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw is in drie fasen tot stand gekomen. Het oudste onderdeel is het magazijn, dat vermoedelijk kort na 1861 is gebouwd. Vervolgens is aan de linker zijde van het magazijn een kamer voor de dijkgraaf toegevoegd. Tot slot is het pand aan de achterzijde van deze kamer uitgebouwd voor permanente bewoning. Rechts naast het magazijn is tegen het dijklichaam een rechthoekige bak aangelegd ten behoeve van de opslag van zand. Het complex bevindt zich aan het noordwestelijk uiteinde van de langgerekte dorpskern Beusichem bij de kruising van de Lekdijk, de Veerweg en de Smalriemseweg. Het dijkmagazijn annex dijkwoning is binnendijks gesitueerd tegen en gedeeltelijk in het dijklichaam. De voorbouw ligt met de nokas van het zadeldak evenwijdig aan de Lekdijk. Het achterhuis is met de nokas van het aangekapte schilddak loodrecht hierop geprojecteerd. Schuin tegenover het dijkmagazijn bevindt zich in het buitentalud van de Lekdijk de peilschaal.

Het complex bestaat uit de navolgende onderdelen: 1. DIJKMAGAZIJN annex DIJKWONING (XIXB); 2. PEILSCHAAL (XIXB).

Waardering

Complex, bestaande uit een DIJKMAGAZIJN annex DIJKWONING en een PEILSCHAAL uit de tweede helft van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbare voorbeelden van 19de eeuwse bouwwerken ten behoeve van de waterbeheersing en het dijkonderhoud in het Gelderse rivierengebied. Door de gewijzigde beheersmethoden hebben dergelijke in onbruik geraakte complexen zeldzaamheidswaarde. Onderhavig complex is van bijzondere waarde vanwege de combinatie van magazijn, dijkwoning en peilschaal. De complexonderdelen zijn functioneel opgezet en redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, in casu de vroegere wijze van waterbeheersing en dijkonderhoud in het Gelderse rivierengebied. De watersnoden van 1855 en 1861 zijn de directe aanleiding geweest voor de bouw van onder andere dijkmagazijnen.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het historisch gegroeide rivierengebied, waarin de bouwwerken voor de waterbeheersing en het dijkonderhoud een beeldbepalende rol spelen. Het magazijn met de dijkwoning en de peilschaal vormen een waardevol ensemble op een strategische plaats aan de Lekdijk.