Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523118
Complexnummer
523116 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82863/1
Kadastrale aanduiding
Buren M 1263
Tegenover Lekdijk West 1, 4112 PD te Beusichem

Omschrijving

Omschrijving

In het buitentalud van de Lekdijk opgenomen PEILSCHAAL, bestaande uit een nagenoeg rechthoekig ommuurd verzamelbekken voor water waarin een hardstenen paal. De in kruisverband gemetselde muur is voorzien van hardstenen afdekplaten. Vanaf de dijk gezien staat de hardstenen peilschaal opgesteld tegen de achterwand van het verzamelbekken. De rechthoekige peilschaal heeft een halfronde kop. Aan de voorzijde is met streepjes een verdeling aangebracht tot 70 boven NAP.

Waardering

PEILSCHAAL uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en zeldzaam voorbeeld van een instrument voor het meten van de waterstanden. Dergelijke objecten werden in de tweede helft van de 19de eeuw in het Gelderse rivierengebied gebouwd ten behoeve van de waterbeheersing. Het functioneel opgezette object is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm en materiaalgebruik.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, in casu de vroegere wijze van waterbeheersing in het Gelderse rivierengebied. De watersnoden van 1855 en 1861 zijn de directe aanleiding geweest voor de bouw van dergelijke meetinstrumenten in Gelderland.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch waardevol ensemble ten behoeve van de waterbeheersing en het dijkonderhoud op een strategische plaats aan de Lekdijk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523116. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven Peilschaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing