Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX NIJHOF gelegen ten noorden van de Nijhofsweg in het buitengebied van Aalten genaamd Barlo. Het complex bestaat uit een HALLEHUISBOERDERIJ met een aangebouwde SCHUUR en een VRIJSTAANDE SCHUUR links van de boerderij. De schuur van het hoofdgebouw dateert uit 1882. Vermoedelijk dateert het overige deel van de boerderij ook uit die periode. Het geheel is gelegen achter de later gebouwde boerderij, eveneens genaamd Nijhof (nrs. 4 en 6), die niet onder de bescherming vallen. De boerderij is met de deeldeuren naar de openbare weg gesitueerd.

Barlo, één van de kernen die rondom Aalten ontstonden, is een gebied met oude bouwlandgronden waar in de loop der tijd clusters van boerderijen ontstonden. Op de akkers werd met name rogge en haver geteeld. Barlo heeft een es-vormige structuur (aaneengelegen bouwland rondom een dorp, dat ten dele ook als weiland wordt gebruikt). De kernen rondom Aalten -en dus ook Barlo- ondergaan in de periode 1850-1940 weinig verandering.

De oudste vermelding van Nijhof dateert uit 1618. Het goed Neyenhoff bestaat dan uit 7,5 hectare grond en vormt dan onderdeel van het klooster Schaer (het belangrijkste klooster in Aalten).

In 1748 wordt de boerderij Nijhof genoemd in de archieven in verband met de Liberale Gift van dat jaar. Het bezit van de landbouwer Lubbert Nijhof wordt dan gesteld op 1600 gulden. Hieruit kan worden afgeleid dat het een redelijk vermogende landbouwer moet zijn geweest.

De initialen in de kast in de woonkamer, `J H N H' en `W A T B' verwijzen naar Jan Hendrik Nijhof (1805-1879) en Wandrina Aleida te Bokkel (1817-1886). In 1927 vertrekt de `laatste' Nijhof (Hendrika Gesiena Berenschot (1862-1931) uit Winterswijk, weduwe van Wander Nijhof (1850-1927) naar het `nieuwe huis'. Vanaf dan wordt de `oude' boerderij verhuurd aan de familie Oosterink uit Diersen.

Vanaf het einde van de achttiende eeuw, als het hofstelsel tijdens de Franse Revolutie formeel wordt afgeschaft, nemen de voormalige horigen een belangrijke plaats in. Hun welvaart maakt het hun mogelijk om financiële en sociale controle uit te oefenen op de kleine vrije boeren op de éénmansessen. Dit heeft onder meer geleid tot de vorming van een nieuwe klasse grootgrondbezitter, die zich `scholteboeren' noemden. De landbouwers van Nijhof behoorden ook tot de klasse van Scholteboeren.

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ uit 1882 met twee bijbehorende SCHUREN.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een boerderijcomplex met een hoofdgebouw van het hallehuis-type met bijbehorende schuren. De boerderij is in hoofdvorm en detaillering nog intact. In combinatie met de naast gelegen schuren vormt de boerderij een waardevol gebouwd element. Er is dus tevens sprake van een ensemble waarde.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering van het complex op een waardevol boerenerf in het buitengebied van Aalten.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de in de negentiende eeuw ontstane klasse van scholteboeren. Het object is van belang vanwege de bestemming als boerderij die nauw verbonden is met de sociaalhistorische en economische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder.