Aalten N 684
Nijhofsweg 6 A, 7122 PZ te Aalten

Omschrijving

BOERDERIJ met bedrijfsgedeelte en aangebouwde bijschuur van één bouwlaag opgetrokken op een nagenoeg rechthoekig grondplan onder een zadeldak afgesloten door windveren. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband en voorzien van een bepleisterde plint. De gevels hebben rechte ankers. Het dak is deels bedekt met de gesmoorde oud Hollandse pan en deels met de rode oud Hollandse pan. De nok staat haaks op de straat.

De VOORGEVEL is zes traveeën breed en heeft in de tweede travee van links een oorspronkelijke houten deur met een geprofileerde houten omlijsting. Het enkelruits bovenlicht heeft een gietijzeren levensboom. In de eerste travee van rechts zit eveneens een oorspronkelijke houten deur met enkelruits bovenlicht waarin een gietijzeren levensboom. De overige traveeën hebben een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht en houten luiken. Alle gevelopeningen zijn voorzien van een strek. De verdieping heeft vier tweeruits (1x2) zolderraampjes voorzien van een strek. De voorgevel heeft een cordonlijst en de beschoten geveltop is voorzien van een geveltopteken. Langs de dakrand loopt een dubbele muizetandlijst. De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft links een houten deur met bovenlicht, gevolgd door een liggend kelderraam met erboven een vierruits raam met houten luiken, gevolgd door een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht en houten luiken. Alle gevelopeningen zijn voorzien van een strek.

De linkerzijgevel van het achterhuis heeft 9 traveeën met afwisselend een stalraam en een deur. Langs de dakrand loopt een decoratief uitgesneden druppellijst.

De ACHTERGEVEL is symmetrisch van opbouw met centraal een deeldeuropening onder een korfboog met aanzet- en sluitsteen. De deeldeuren liggen enkele meters inpandig (onderschoor). Aan weerszijden van de deeldeuropening bevindt zich een vierruits raam met een drieruits, half cirkelvormig bovenlicht en een houten staldeur. De gevel heeft nog twee ronde ramen met een gietijzeren tracering in bloemvorm en vier jaarankers die samen het jaartal 1882 vormen. Tussen de beschoten geveltop en het metselwerk van de achtergevel bevindt zich een dubbele muizetandlijst.

In de RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis bevindt zich van links naar rechts een enkelruits stolpraam met bovenlicht, een enkelruits stolpraam met tweeruits bovenlicht en een kelderraam met erboven een tweeruits raam. Langs de dakrand loopt een decoratief uitgesneden druppellijst.

Tegen de rechter zijgevel van het achterhuis is de bijschuur aangebouwd.

Het INTERIEUR is bijzonder gaaf bewaard gebleven. De indeling is nog grotendeels oorspronkelijk. De interieurdeuren zijn alle nog oorspronkelijk en voorzien van geprofileerde houten kozijnen. In de `mooie' kamer bevinden zich twee oorspronkelijke alkoofdeuren bestaande uit twee houten paneeldeuren met in het boven paneel een negenruits raam waarvan vier ruiten van gekleurd glas met een geslepen stermotief. Het geheel is gevat in een geprofileerde houten kozijn. Tussen de twee alkoofdeuren zit een wandkast met twee houten paneeldeuren met in het boven paneel een meerruits raam en de initialen `J H N H' en `W A T B' erin verwerkt.

De schouw heeft een geprofileerde houten omlijsting en is betegeld met tegels met een roodbruin patroon. In het midden vormen twaalf tegels samen een figuratieve afbeelding. Links van de schouw staat een houten kast met twee boven elkaar geplaatste deurtjes.

De SCHUUR van één bouwlaag aan de rechterzijde van de boerderij is opgetrokken op een rechthoekig grondplan. Het pand wordt gedekt door een zadeldak met gesmoorde muldenpannen dat wordt afgesloten door windveren. Langs de dakrand van het rechterdakschild loopt een decoratieve houten druppellijst. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. In de voor- en achtergevel bevinden zich twee ankers. De voor- en rechter zijgevel hebben een bepleisterde plint.

De VOORGEVEL is drie traveeën breed. Elk travee bevat een vierruits schuifraam met tweeruits bovenlicht onder een blinde segmentboog. Op de verdieping bevinden zich twee zolderraampjes onder een blinde segmentboog. De geveltop is beschoten. Langs de onderkant van het beschot en de dakrand loopt een dubbele muizetandlijst.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links in de gevel een dubbele houten deur, gevolgd door een enkelruits raam met enkelruits bovenlicht, een houten deur en drie tienruits getoogd afgesloten stalramen met een gietijzeren tracering.

De ACHTERGEVEL heeft centraal een korfboogvormige afgesloten deeldeuropening onder een getoogde strek met aanzet en sluitsteen. Boven de deeldeur bevindt zich een ruitvormige gevelsteen. De gevel heeft rechts een getoogde houten staldeur onder een getoogde strek en links een nieuwe opening met opgeklampte houten deuren afgesloten door een rollaag. Op de verdieping zitten twee ronde ramen met een gietijzeren tracering in de vorm van een bloem.

Tussen de beschoten geveltop en het metselwerk van de achtergevel bevindt zich een dubbele muizetand en een rollaag.

BOERDERIJ uit 1882 met aaneengebouwde SCHUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een laat negentiende eeuwse boerderij van het hallehuistype. De boerderij is in hoofdvorm en detaillering goed bewaard gebleven en valt op door de esthetische kwaliteiten. De gaafheid van het interieur is zeldzaam en versterkt de monumentale waarde. In combinatie met de ernaast gelegen schuur vormt het een waardevol gebouwd element.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een schuur. De boerderij is beeldbepalend gesitueerd op een waardevol boerenerf in het buitengebied van Aalten.

- Van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de in de negentiende eeuw ontstane klasse van scholteboeren. Het object is van belang vanwege de bestemming als boerderij die nauw verbonden is met de sociaalhistorische en economische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij