Inleiding en omschrijving

Aan de westzijde van de Helenaveenseweg gelegen cluster van drie gebouwen met een van oorsprong religieuze bestemming. De R.K. Sint Barbarakerk werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Jac van Groenendael jr.; de ten zuiden van de kerk gelegen voormalige pastorie werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van architect L. Kooken; het klooster annex gasthuis is ten zuiden van de voormalige pastorie gesitueerd. Het klooster werd in 1903 gebouwd eveneens naar een ontwerp van L. Kooken.

Het schoolgebouw dat tussen klooster en pastorie is gelegen werd op grond van onvoldoende gaafheid niet geselecteerd.

De toegepaste bouwstijl van de drie gebouwen is traditionalisme waarbij de bouwstijl van de kerk invloeden van de neogotiek vertoont. Het toegepaste bouwmateriaal voor de drie gebouwen is baksteen met metselwerk in kruisverband.

Waardering

Het cluster religieuze gebouwen aan de Helenaveenseweg is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling in de architectuur van roomskatholieke religieuze gebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van de architect Jac. van Groenendael jr. wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de inrichting. De kerk met pastorie en het klooster/gasthuis bezitten een stedebouwkundige functie wegens de bijzondere betekenis van de objecten voor het aanzien van het beschermd gezicht Griendtsveen m.n. als religieus ensemble aan de Helenaveenseweg. Het cluster van kerk met pastorie en klooster/gasthuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van exterieur en de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid.