Inleiding

COMPLEX `Kerkzicht' bestaande uit een VILLA (1) met een KOETSHUIS (2) gebouwd omstreeks het midden van de negentiende eeuw. Het complex is gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg.

Omschrijving

De VILLA met T-vormige plattegrong bestaat uit één bouwlaag, een sousterrain en een zolder afgesloten door een omlopend schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband met een waterlijst op de scheiding van het sousterrain en de bel-étage. De gevels worden afgesloten door een bakgoot op klossen. In de gevels bevinden zich getoogde schuiframen waarvan de roedenverdeling in de onderramen op enkele plaatsen is verdwenen. De vensters worden aan de bovenzijde benadrukt door een getoogde gestucte schouderboog boven de bakstenen segmentboog. Aan de onderzijde bevindt zich een lekdorpel. De getoogde vensters in het sousterrain worden afgesloten door een rollaag. Tegen de achtergevel bevindt zich een éénlaagse aanbouw afgesloten door een mansardekap gedekt met gesmoorde oud-Hollands pannen. In de gevels van de aanbouw bevinden zich vensters met ijzeren roedenverdeling. Het KOETSHUIS (2) met rechthoekige plattegrond bevindt zich rechtsachter de villa. Het koetshuis bestaat uit een één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen en geprofileerde gietijzeren goten. Het zadeldak bevindt zich tussen twee topgevels met gepleisterde afwerkplaat. In de voorgevel bevindt zich een dubbele deur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa met koetshuis uit het midden van de negentiende eeuw waarvan het interieur voor een groot deel nog in een oorspronkelijke staat verkeert.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex `Kerkzicht' aan de Rijksstraatweg in Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een villacomplex van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland.