523338 - Huize Kerkzicht
Rijksstraatweg 100, 7383 AV te Voorst

Omschrijving

VILLA (1) met T--vormige plattegrond bestaande uit één bouwlaag, een souterrain en een zolder afgesloten door een omlopend schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband met een waterlijst op de scheiding van het souterrain en de beletage en worden aan de bovenzijde afgesloten door een gepleisterd fries, waarboven een bakgoot op klossen. De vensters worden aan de bovenzijde benadrukt door een getoogde gestucte schouderboog boven de bakstenen segmentboog. Aan de onderzijde bevindt zich een lekdorpel. De getoogde vensters van het souterrain worden afgesloten door een rollag. Verscheidene ramen zijn voorzien van een gietijzeren tracering. Tegen de achtergevel bevindt zich een eenlaags aanbouw afgesloten door een mansardekap met gesmoorde oud Hollandse pannen.

De symmetrische VOORGEVEL (oostgevel) bestaat uit drie traveeën. De middentravee bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een flauw hellend, met zink gedekt zadeldak met geprofileerde daklijst. Op de begane grond van de middentravee bevindt zich een dubbele glasdeur met gietijzeren tracering. Boven de deur bevindt zich het bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling en smeedijzeren levensboom. Voor de hoofdingang bevond zich een steektrap die vervangen is door een nieuwe trappartij. Op de verdieping bevinden zich twee naar binnenslaande draairamen met dezelfde tracering. Zowel de ingangspartij als het venster zijn voorzien van een houten omlijsting. In de linker- en rechtertravee bevinden zich twee getoogde vensters waarvan de gietijzeren tracering grotendeels verdwenen is. In het souterrain bevindt zich in beide traveeën een getoogd kelderraam bestaande uit twee gekoppelde ramen. In de LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bevindt zich links één, rechts twee vensters aan weerszijden geflankeerd door persiennes. In het verlengde van ieder venster bevindt zich in het souterrain een getoogd kelderraam met oorspronkelijke tracering. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel bestaande uit vier gekoppelde twee-ruits ramen afgesloten door een flauw hellend met zink gedekt zadeldak.

Links tegen de ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich de éénlaags aanbouw met mansardekap. In de gevel bevindt zich een getoogde deur. In de rechterzijgevel van de aanbouw bevindt zich onder meer een getoogd ijzeren venster, een rondboog venster met ijzeren roedenverdeling en een deur met getoogd bovenlicht. Rechts in de achtergevel bevindt zich een acht-ruits schuifraam, een vier-ruits schuifraam en een getoogd B-venster aan weerszijden geflankeerd door persiennes. In het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen als in de linkerzijgevel.

Centraal in de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich een dubbele deur met glasindeling en sierroosters met getoogd twee-ruits bovenlicht. Links en rechts van de deur bevindt zich een getoogd venster als in de voorgevel. In het dakvlak bevindt zich in het verlengde van de ingangspartij een dakkapel bestaande uit twee twee-ruits draairamen afgesloten door een flauw hellend zadeldak.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat met onder meer beschilderde stucplafonds, binnenluiken, schoorsteenmantels, marmeren vloer, houten gesneden plafonds en een oorspronkelijke indeling van het souterrain.

Waardering

VILLA (1) gebouwd als hoofdobject van het COMPLEX `Kerkzicht' omstreeks het midden van de negentiende eeuw. Het complex is gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa uit het midden van de negentiende eeuw waarvan het interieur voor een groot deel nog in een oorspronkelijke staat verkeert.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de villa als hoofdobject met het koetshuis als onderdelen van het complex `Kerkzicht' gelegen aan de Rijksstraatweg in Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een villa als onderdeel van het complex `Kerkzicht' van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland.