Inleiding

JOODSE BEGRAAFPLAATS aangelegd in de periode 1797-1800 op aanvraag van Joseph Levi, Liefman Hertz en Abraham Salomons. In 1827 komt de aanleg en het onderhoud voor rekening van de gemeente met een eerste uitbreiding omstreeks 1828. Nadat in 1835 toestemming is gegeven voor de bouw van een doodgravershuisje volgt een tweede en derde uitbreiding respectievelijk in 1877 en 1883. In 1887 wordt het REINIGINGSHUISJE METAHEIR' gebouwd naar ontwerp van D. LIJSEN (1835-1922). In 1897 wordt de begraafplaats weer eigendom van het Joodse kerkbestuur, dat in 1925 aan de architect/ bouwkundige D.J. VAN LOO (1868-1928) de opdracht geeft voor de bouw van een MUUR rondom de begraafplaats. De GRAFSTENEN met Hebreeuwse en/of Jiddische teksten dateren vanaf 1800 tot op heden.

Onder rijksbescherming valt:

1.\tJoodse begraafplaats (aanleg, muur, grafstenen)

2.\tReinigingshuisje Metaheir'

De begraafplaats met reinigingsgebouw is gelegen aan de rand van de bebouwde kom ten zuiden van Zutphen. Het gebied kwam veelvuldig onder water te staan, waardoor de begraafplaats alleen toegankelijk was per boot. De begraafplaats zelf ligt hoger ten opzichte van het omringende gebied.

Omschrijving

De JOODSE BEGRAAFPLAATS met nagenoeg rechthoekige plattegrond wordt omsloten door een bakstenen muur. Het REINIGINGSHUISJE bevindt zich centraal in de oostelijke buitenmuur aan de korte kant van het perceel. Het reinigingshuisje met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een afgeplat schilddak met als nokrichting noord-zuid.

Waardering

JOODSE BEGRAAFPLAATS (muur, aanleg en grafstenen) met REINIGINGSHUISJE (1887) van de architect/bouwkundige D. LIJSEN (1835-1922).

-\tVan architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder gaaf bewaarde karakter van de Joodse begraafplaats.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de begraafplaats buiten de bebouwde kom op een hoger gelegen perceel te midden van een overstromingsgebied. De begrensde begraafplaats kent een eenvoudige aanleg met een rechtlijnig padenstelsel, waarbij de grafstenen zijn opgesteld in rijen.

-\tVan cultuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een goed onderhouden Joodse begraafplaats met reinigingshuisje Metaheir' omsloten door een muur.