523405 - Joodse Begraafplaats
Zutphen C 1850
Zutphen, BY Weg naar Vierakker

Omschrijving

JOODSE BEGRAAFPLAATS met nagenoeg rechthoekige plattegrond omsloten door een bakstenen muur. De bakstenen ommuring wordt afgesloten door een uitgemetselde rollaag onderbroken door regelmatig verdeelde, hoger opgetrokken, vierkante bakstenen pilaren.

Binnen de ommuring bevindt zich een rechtlijnig padenverloop, bestaande uit twee parallel gelegen onverharde paden van oost naar west, in de lengterichting van het perceel.

Aan weerszijden van de paden bevindt zich een graszode met daarop de individuele grafstenen, soms per twee verbonden, met of zonder smeedijzeren hekwerk. Het belang van de graven ligt niet zozeer in de individuele waarde als wel in de collectieve betekenis die zij, met name door materiaalgebruik en situering binnen de aanleg, hebben voor het zo typisch eenvoudige, natuurlijke karakter van van deze begraafplaats. De grafstenen zijn geordend in rijen haaks op het pad. De Hebreeuwse en/of Jiddische teksten op de grafstenen richten zichnaar de entree. De grafsteen van Levi Hartog uit circa 1800 is één van de eerste graven.

Tegen het gebruik in van de Joodse gemeente is de Joodse begraafplaats in Hengelo (Gld) geruimd en zijn de grafstenen geplaatst linksachter op de Joodse begraafplaats in Zutphen. Dit deel is van het overge deel afgeschermd door een gevarieerde begroeiing.

Joodse begraafplaats (muur, aanleg en grafstenen)

- Van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder gaaf bewaarde karakter van de Joodse begraafplaats

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging buiten de bebouwde kom op een hoger gelegen perceel te midden van een overstromingsgebied.

- Van cultuurhistorische waarde als karaktistiek voorbeeld van een goed onderhouden Joodse begraafplaats omsloten door een muur.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Joodse begraafplaats

uitbreiding
tweede uitbreiding