Inleiding

Agrarisch COMPLEX "Het Dorp" uit 1868 bestaat uit een BOERDERIJ met HEK en een houten SCHUUR. De boerderij is van het hallehuistype met middenlangsdeel en dekbalkgebinten. Opvallend aan het woongedeelte is de architectonisch sterk benadrukte herenkamer in de middenbeuk. Het bedrijfsgedeelte is een vroeg voorbeeld van een grupstal met mestdeuren in de hoge zijgevels. De gepotdekselde schuur heeft eveneens een driebeukige indeling met dekbalkgebinten. Het complex is in opdracht van de familie Royaards gebouwd. De boerderij maakte onderdeel uit van het grootgrondbezit van deze op Huis Scherpenzeel woonachtige familie. Sedert de jaren dertig is het boerderijcomplex verpacht. Het complex bevindt zich aan de zuidrand van de dorpskern Scherpenzeel, en is gesitueerd aan de oostzijde van de Vlieterweg tegen het in landschappelijke stijl aangelegde park rond Huis Scherpenzeel. Een eikenlaan markeert de grens tussen erf en park. Het erf is aan de straatzijde afgezet met een smeedijzeren spijlenhek. De rechthoekige boerderij is met het woongedeelte naar het noorden gericht. Het zadeldak heeft de nokrichting evenwijdig aan de Vlieterweg. De houten schuur staat naast de boerderij aan de straatzijde. De overige bijgebouwen op het achtererf vallen buiten de bescherming.

Agrarisch complex "Het Dorp" uit 1868.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch complex uit 1868, waarvan de onderdelen een driebeukige indeling hebben met middenlangsdeel en dekbalkgebinten. Met name het hoofdgebouw heeft een rijk uitgevoerd exterieur en is een vroeg voorbeeld van een bedrijfsgebouw met grupstal en mestdeuren in de hoge zijgevels.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de relatie tussen de boerderij en het Huis Scherpenzeel; herkenbaar aan het kleurgebruik op de luiken, het opschrift van de gevelsteen en de herenkamer.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerd complex bij de zuidelijke entree tot de dorpskern Scherpenzeel en aan de rand van het in landschappelijke stijl aangelegde park rond Huis Scherpenzeel.