Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523479
Complexnummer
523477 - Het Dorp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82943/191
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Scherpenzeel E 3859
Bij Vlieterweg 11, 3925 GA te Scherpenzeel

Omschrijving

Omschrijving

Houten driebeukige SCHUUR met middenlangsdeel uit (vermoedelijk) 1868. De schuur op rechthoekig grondplan heeft een zadeldak met ongelijke schilden. Het dakschild aan de straatzijde loopt lager door. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert aan de straatzijde af zonder goot en aan de andere zijde via een zinken mastgoot. Het dakoverstek rust op doorgestoken gordingen. De windveren zijn langs de onderrand voorzien van gezaagde decoraties in de vorm van halve cirkels. De houten wanden zijn geplaatst op een bakstenen voetmuur. Dit lage muurtje is gemetseld in kruisverband en wordt afgesloten door een rollaag. De houten wanden bestaan uit wandstijlen met aan de buitenzijde een horizontale beschieting van gepotdekselde delen. In het midden van beide kopse zijden zijn de oorspronkelijke inrijdeuren vervangen door een enkele opgeklampte staldeur. Boven deze deur bevindt zich een zolderluik. De variatie in stalramen is groot: halfrond, getoogd en rechthoekig met kruisvormige roedenindeling. In de lange zijden van de schuur zijn (dubbele) mestluiken van gepotdekselde delen aangebracht. Aan de boerderij-zijde zijn twee van deze luiken vervangen door een staldeur.

De inwendige draagconstructie bestaat uit drie dekbalkgebinten met elk twee stijlen en overstekken aan weerszijden. Op de gebinten zijn schaarspanten met overgekeepte balken geplaatst.

Waardering

Houten SCHUUR uit (vermoedelijk) 1868.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een 19de eeuwse agrarische schuur met gepotdekselde wanden waarin mestluiken, en een driebeukige indeling met middenlangsdeel en dekbalkgebinten.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het markant gesitueerde agrarische complex "Het Dorp" aan de rand van het park rond Huis Scherpenzeel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523477. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing