Complexgegevens

Complexnummer
523607

Omschrijving

Inleiding

Twee dubbele LANDHUIZEN, in 1934-1936 gebouwd als vier huurwoningen voor de gegoede middenklasse in opdracht van "Vereenigd Bezit van Waarden NV" uit s-Gravenhage. Het complex bestaat uit twee nagenoeg identieke bouwblokjes van twee door garages geschakelde woningen. Het ontwerp van architect C.M. VAN MOORSEL Pzn. in traditionalistische stijl wordt gekenmerkt door eenvoud, ambachtelijkheid en zorgvuldige detaillering. Van Moorsel (1892-1962) is als architect èn als hoofdredacteur van het Katholiek Bouwblad een belangrijk vertegenwoordiger en pleitbezorger van de traditionalistische bouwtrant in Nederland. Hij heeft evenals zijn leermeester A.J. Kropholler verscheidene kerken en kloosters gebouwd en in vele vaktijdschriften gepubliceerd.

Het complex bevindt zich aan de rand van de bebouwde kom van het dorp Heilig Landstichting, en is gesitueerd aan de zuidzijde van de Sophiaweg op een stuwwalhelling. Het hoogteverschil is aan de achterzijde opgevangen door een terrasvormige tuinaanleg. De huizen worden van de openbare weg (gemeente Nijmegen) gescheiden door diepe voortuinen met hagen als erfscheiding.

Het complex bestaat uit de twee navolgende onderdelen: 1. DUBBEL LANDHUIS, Sophiaweg 119;121, en 2. DUBBEL LANDHUIS, Sophiaweg 123;125.

Waardering

Twee dubbele LANDHUIZEN uit 1934-1936.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van in traditionalistische stijl gebouwde landhuizen uit 1934-1936. Het complex is een representatief werk van architect C.M. van Moorsel Pzn. (1892-1962). Soberheid of eenvoud is in de jaren dertig een belangrijk thema in de woonhuisarchitectuur en wordt bij deze huizen 'vertaald' in een ambachtelijk traditionalistisch idioom, verwijzend naar de Nederlandse traditie van baksteenbouw. De complexonderdelen zijn, afgezien van enkele kleine wijzigingen op onderdelen, gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling. Het complex is van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en wegens het bijzondere materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering in een sterk geaccidenteerd en bosrijk gebied op de grens van de gemeenten Groesbeek en Nijmegen, alwaar het complex onderdeel uitmaakt van een bebouwingspatroon dat bestaat uit verspreid liggende aanzienlijke woonhuizen in diverse bouwstijlen. Het complex is een goed voorbeeld van een ontwerp dat in vorm en oriëntatie is aangepast aan de landschappelijke omgeving.