Groesbeek H 1485
Groesbeek H 1486
Sophiaweg 119, 6564 AB te Heilig Landstichting
Sophiaweg 121, 6564 AB te Heilig Landstichting

Omschrijving

Dubbel LANDHUIS van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het bouwblokje bestaat uit twee gespiegelde en door garages geschakelde woningen. De woningen en het lagere tussenlid van de garages hebben enigszins ingeknikte zadeldaken met overstek. De daken hebben de nokrichting evenwijdig aan de straat, zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en wateren af via zinken mastgoten. Ongeveer in het midden van beide woningen steekt een gemetselde schoorsteen door de nok. In het achterschild van het tussenlid zijn ter plaatse van de bergruimten boven de garages twee moderne dakkapellen geplaatst.

De vlakke GEVELS zijn opgetrokken in geelkleurige baksteen met enkele misbaksels en gemetseld in Vlaams verband met terugliggend voegwerk. De indeling van de gevels is ongedwongen. Het merendeel van de uitgespaarde gevelopeningen is rechthoekig van vorm en wordt afgesloten door een gemetselde strek, blinde korfboog of natuurstenen latei. De lekdorpels van de vensters zijn gemetseld. De forse dorpels van de deuren zijn uitgevoerd in natuursteen. Er is een grote variatie in venstertypen en -afmetingen toegepast. De kozijnen, de ramen met roedenverdeling, alsmede de terras- en balkondeuren zijn uitgevoerd in staal (op de begane grond van nummer 121 zijn enkele ramen vervangen door kunststof exemplaren). Alle overige deuren zijn uitgevoerd in hout.

Aan de voorzijde trekken de ingangspartijen van de woningen en garages de aandacht. De tweedelige voordeur met raampje, smeedijzeren rooster en zijlichten is ondergebracht in een boogvormig afgesloten portiek. De brievenbus en een fors hoekblok aan de afgeschuinde zijde van het portiek zijn uitgevoerd in zandsteen. De flankerende ramen van de keuken zijn de enige ramen in de woningen met luiken. Brede korfbogen openen naar de voorruimten van de garages. Hierin zijn een tweedelige houten keukendeur en een schuifbare driedelige garagedeur ondergebracht. Op de hoeken zijn schampstenen geplaatst.

De samengestelde vensters aan de achterkant (zuidzijde) hebben een groot formaat met muurdammen. In het verlengde van de zitkamer bevindt zich een terras met overhoeks geplaatste en zich verjongende steunbeer. De korfboogvormige afsluiting van het terras alsmede de gemetselde balustrade van het balkon erboven zijn bij beide woningen vervangen door een ijzeren profielbalk en dito spijlenhek. Ten behoeve van de lichttoevoer zijn tevens de muren van het terras wit geschilderd. De korfboogvormig afgesloten open plaats aan de achterzijde van de garage is bij nummer 121 dicht gezet. RUIMTELIJKE INDELING van de woningen. Op de begane grond wordt de centrale hal volledig omsloten: aan de straatzijde door de keuken en de vestibule annex garderobe met toilet; aan weerszijden door de zitkamer en de garage; aan de achterzijde door de eetkamer. Het gedeelte van de hal, de vestibule en de keuken is onderkelderd (resp. provisie, brandstof en c.v.). Op de verdieping en de zolder zijn de slaapkamers en een badkamer ondergebracht. De (berg)ruimte boven de garage is bereikbaar vanuit het woonhuis. De INTERIEURS zijn sober uitgevoerd. In beide woningen zijn de oorspronkelijke paneeldeuren en de bordestrap behouden, alsmede enkele tegel- en parketvloeren.

Dubbel LANDHUIS uit 1934-1936.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van een in traditionalistische stijl gebouwd dubbel landhuis uit 1934-1936. Het betreft een representatief werk van architect C.M. van Moorsel Pzn. (1892-1962). Soberheid of eenvoud is in de jaren dertig een belangrijk thema in de woonhuisarchitectuur en wordt bij dit object 'vertaald' in een ambachtelijk traditionalistisch idioom, verwijzend naar de Nederlandse traditie van baksteenbouw: natuurlijke bouwmaterialen, nadruk op constructief belangrijke elementen, bijzondere aandacht voor ingangspartijen, markante kapvorm, dwingende plattegrond. Het object is, afgezien van enkele kleine wijzigingen op onderdelen, gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering in een sterk geaccidenteerd en bosrijk gebied op de grens van de gemeenten Groesbeek en Nijmegen, alwaar het object onderdeel uitmaakt van een bebouwingspatroon dat bestaat uit verspreid liggende aanzienlijke woonhuizen in diverse bouwstijlen. Het object is een goed voorbeeld van een ontwerp dat in vorm en oriëntatie is aangepast aan de landschappelijke omgeving.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)