COMPLEX OMSCHRIJVING

Het boerderij-complex Wilbrinkshof bestaat uit twee objecten:

A: De T-BOERDERIJ.

B: Het BAKHUISJE.

BOERDERIJ ('WILBRINKSHOF'), gesitueerd in het buurtschap Wals ten zuiden van het dorp Gendringen, is in 1897 na een brand, weer opgebouwd. In de boerderij wordt thans geen volledig agrarisch bedrijf meer uitgeoefend. Zuidoostelijk van de voorgevel bevindt zich op het erf een rijk uitgevoerd bakhuis. De driekap-boerderij ligt vrij in de weilanden, ten westen van de as Gendringen -Megchelen. Een gietijzeren hek en houten pilonen, gedekt door een (metalen) tentdak markeren het begin van het zandpad met eikebomen vanaf de Munsterweg. Dit leidt naar het erf waarop behalve de driekapboerderij en het bakhuis, twee schuren gelegen zijn die beide niet onder de bescherming vallen. In het noordelijke deel van het erf is een tuinaanleg aanwezig met boomgaard.

COMPLEXWAARDERING

De T-boerderij van het type driekap met langsdelen, is gebouwd in 1897, het bakhuis dateert uit ca. 1850.

- Het complex is van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij-complex uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het complex is bovendien van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Boerderij en bakhuis zijn als ensemble fraai gelegen op een met zorg aangelegd erf, dat door een zandpad, door eikebomen omzoomd, van de openbare weg wordt ontsloten.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een landschappelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van het buurtschap Wals.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij Wilbrinkshof in het buurtschap Wals, die tot in de 15de eeuw teruggaat.