523681 - Wilbrinkshof
Gendringen K 2333
Munsterweg 3, 7081 HD te Gendringen

BAKHUISJE

Inleiding

Het BAKHUISJE dateert uit vermoedelijk ca. 1850 en is voor een bakhuisje rijk en zorgvuldig uitgevoerd.

Het links van de voorgevel van de boerderij gesitueerde vrijstaande bakhuisje is met de voorgevel evenwijdig aan de voorgevel van het woonhuis gelegen maar ten opzichte hiervan een halve slag gedraaid. Aan de rechterzijde is een houten aanbouw (garage) aangebouwd die niet onder de bescherming valt. Het bakhuis bezit een rechthoekige plattegrond met aan een der korte zijde een bijna vierkante smallere projectie. Sinds 1950 is het bakhuisje buiten gebruik. Het bakhuisje bezit een bouwlaag en wordt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pan gedekt. In het rechter dakschild komt een schoorsteen voor. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en worden door een cordonlijst in tweeën gedeeld waardoor de suggestie van twee bouwlagen ontstaat. De gezaagde dakranden en de windveer aan de voorzijde zijn vermoedelijk als eenvoudigere vorm afgeleid van de oorspronkelijke versiering. Alleen de windveer aan de voorzijde wordt door een makelaar bekroond.

De VOORGEVEL bezit in het midden een opgeklampte deur met kraalprofiel delen op hardstenen dorpel. De deuropening wordt door een rollaag afgesloten. Boven de cordonlijst is een venster geplaatst met drie gekoppelde ramen waarvan het middelste bestaat uit een zesruits raam dat door een keper wordt afgesloten. Ter weerszijden is een tweeruits kleiner raampje aangebracht. Alleen de keperboog bezit een rollaag. De LINKER ZIJGEVEL wordt door twee meerruits draairamen bepaald die zijn voorzien van luiken en rusten op een houten lekdorpel. Boven de cordonlijst bevinden zich twee drieruits klapraampjes met een onderdorpel van keramiek tegels. De vensters worden door een rollaag afgesloten. De ACHTERGEVEL is blind uitgevoerd evenals de zich hier bevindende lagere uitbouw. De RECHTER ZIJGEVEL wordt door de aanbouw van een houten garage aan het zicht onttrokken. In het INTERIEUR bevindt zich een brede oven met dubbele ijzeren deuren. Er onder bevindt zich de asruimte. Links van de oven bevindt zich een openhaard. Het betreft hier een unieke aanleg.

Het BAKHUISJE dateert uit ca. 1850.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van de hoofdvorm en de voor een bakhuisje ongewoon rijke uitvoering. In aanleg is het bakhuisje in gave toestand bewaard. Bijzonder is de plaatsing van een oven en haard in het interieur naast elkaar hetgeen voor Nederland uniek is.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de relatie met de boerderij en de ligging in het landschap.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij Wilbrinkshof in het buurtschap Wals, die tot in de 15de eeuw teruggaat.

Bronnen SHBO-info opmeettek. 1966.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis