COMPLEXOMSCHRIJVING

BOERDERIJ ('SMIDSHUUS') van het type vierkap.

De boerderij bezit een bouwgeschiedenis die moeilijk is te reconstrueren. De thans als woning in gebruik zijnde boerderij zou volgens overlevering uit 1873 dateren. Uit kadastrale kaarten blijkt dat er reeds in 1830 ter plaatse al sprake was van bebouwing. De naam 'Smidshuus' is vermoedelijk een verwijzing naar de eerste bewoner of eigenaar van de (daghuurders)boerderij. Het boerenerf is ten noorden van de Terborgseweg gelegen. Deze belangrijke verbindingsweg leidt van Dinxperlo naar Ulft door het dorp Breedenbroek. De boerderij is ten noordwesten van de dorpskern gesitueerd en ligt vrij in het weiland. De nok van het woonhuis is recht op de Terborgseweg gesitueerd terwijl de nokken van de vier aaneengebouwde schuren hiermee parallel liggen. Voor het voorhuis bevindt zich een groententuin, links hiervan een boomgaard en een zandstenen put. Op het erf staan aan de achterzijde en aan de linkerzijde moderne schuren die niet onder de bescherming valen. Hier tussen gelegen bevindt zich de zwartgeteerde wagenschuur.

Het complex bestaat uit de volgende beschermde onderdelen: \t\t

A - HALLEHUIS-BOERDERIJ met vier aaneengebouwde schuren\t

B - Houten WAGENSCHUUR, zwartgeteerd \t\t

De BOERDERIJ dateert vermoedelijk uit 1873. Voorhuis en aangrenzende schuren zijn op een samengestelde plattegrond uitgelegd. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en gemetseld in kruisverband. Het type vierkap-boerderij getuigt van een duidelijke ontwikkeling van het boerenbedrijf vanuit een voorhuis met schuur. De vrijliggende schuur die aan de achterzijde van de aaneengebouwde schuren is gesitueerd bezit een rechthoekige plattegrond en is uit horizontale planken opgebouwd. Schuur en boerderij zijn met rode Oud Hollandse pan gedekt; alleen het dakschild boven de linker zijgevel van de linker schuur is belegd met de gesmoorde variant van dit type dakpan. Nokken en kepers zijn belegd met de Hollandse vorstpan.

Complex-waardering

\t

- Van architectuurhistorisch waarde als goed voorbeeld van een in hoofdvorm en detaillering gaaf bewaarde vierkap boerderij met vrijstaande schuur. In de positionering van de onderdelen is sprake van een fraai complex gelegen in het historisch gegroeide buitengebied. Het ensemble is van belang vanwege het zichtbaar houden van de ontwikkelingsgeschiedenis van het boerenerf.

- Van stedenbouwkundig waarde vanwege de vrije ligging in het landschap en speelt daarin een belangrijke rol.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die teruggaat in de\ttweede helft van de 19de eeuw en volgens overlevering heeft de lokatie reeds oudere bewoning gekend.