Het beschermde complex bestaat uit twee onderdelen:

- PASTORIE met tuinmuur (A)

- SPIJLENHEK op gemetseld muurtje (B)

Omschrijving

De in 1890 gebouwde PASTORIE is gelegen met de rechter zijgevel aan de Middenstraat. De voorgevel is gericht naar het lommerrijke kerkplein waarop centraal gesitueerd, de middeleeuwse kerk, die nu in gebruik is bij de Nederlands Hervormde gemeente. Het plein wordt door een ijzeren SPIJLENHEK van de lager gelegen weg gescheiden. De pastorie wordt omringd door een bakstenen tuinmuur aan de straatzijde en het westelijke deel van het kerkplein. In beide gevallen is in de met een ezelsrug afgedekte muur een rondboog poortje opgenomen. De pastorie vervangt een ouder exemplaar dat op deze plek stond en terug te vinden is op de oude kadasterkaarten van rond 1832. De Middenstraat ontleent zijn naam aan de ligging tussen dijk en Achterstraat. Het schuurtje aan de straatzijde aan de achterzijde van het huis valt niet onder de bescherming.

Complexwaardering

PASTORIE met SPIJLENHEK en TUINMUUR.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een pastorie met spijlenhek en tuinmuur uit eind 19de eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging in het centrum van het kleine dorp Rumpt en in relatie met de middeleeuwse kerk vormt het een samenhangend geheel.

-\tVan cultuurhistorische waarde. De complexonderdelen zijn gesitueerd nabij de centraal op het plein gelegen middeleeuwse kerk en vormen daarmee een belangwekkend ensemble gericht op een geestelijke ontwikkeling.