Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523736
Complexnummer
523734 - Pastorie (NH Kerk)
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82921/191
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Deil O 157
Deil O 469
Evenwijdig aan de Middenstraat, tussen huisnummer 41 en 45, Rumpt

Omschrijving

Gietijzeren SPIJLENHEK, geplaatst achter door een ezelsrug afgesloten laag muurtje, dat eveneens onder de rijksbescherming valt. De samengestelde borstwering scheidt het plein met kerk van de straat af en is geplaatst tussen de rechter zijgevel van de pastorie (Middenstraat 45) en het naastgelegen woonhuis (Middenstraat 41?). Aan de linkerzijde is het hek hoger en staat het zonder laag muurtje vrij tussen vier gietijzeren, gecanneleerde zuiltjes voorzien van een bladkapiteel waarop een granaatappel rust. De vleugeldeuren sluiten direct aan op het grintpad, dat naar de ten opzichte van de straat naar achter gelegen kerk leidt. Rechts bij de pastorie een trapje dat leidt naar een draaihekje met hoekposten met versiering, elk bekroond door een bloemknop. Het hek bestaat uit drie regels met tussen twee spijlen een van halve hoogte maar alle zijn voorzien van gestileerde lelies.

Waardering

SPIJLENHEK.

-\tVan stedenbouwkundig belang vanwege de ligging van de pastorie en bijbehorend spijlenhek in de dorpskern tegenover de middeleeuwse kerk, centraal op het plein. Het spijlenhek scheidt het kerkelijke gebied af van de openbare weg.

-\tVan cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een historisch gegroeid stedenbouwkundig gebied dat door de verhoogde ligging aan de Middenstraat met voorplein, spijlenhek en tuinmuur bij de N.H.-kerk een karakteristiek gezicht vormt en bepalend is voor het zichtbaar houden van deze situatie die herinnert aan een religieuze geschiedenis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523734. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing