Inleiding

Het KERKGEBOUW Onze Lieve Vrouwe Geboorte in Rumpt is onderdeel van een COMPLEX dat bestaat uit de volgende onderdelen: A\tKERKGEBOUW met aangebouwde PASTORIE B\tTUINMUREN, KERKHOFMUREN en HEKWERKEN

Het complex bevindt zich in het karakteristieke noordelijke deel van het dorp Rumpt, op het kruispunt van de Middenweg en de Schuttersteeg, nabij de Linge. De voorgevel van de Waterstaatskerk is op het zuidwesten gericht. Aan deze zijde bevindt zich ook een klein en gedeeltelijk ommuurd kerkhof. Ook het kerkgebouw kent een bakstenen erfafscheiding aan de zijde van de Schuttersteeg en een ijzeren spijlenhek aan de zijde van de Middenweg.

De katholieke kerk is gebouwd in 1851-1852 naar een ontwerp van Vogelpoel. De bakstenen zaalkerk heeft een aan de noordoostzijde aangebouwde pastorie met dezelfde breedte als het kerkgebouw. Beide gebouwen bevinden zich onder één doorlopend zadeldak, dat aan de zijde van de kerkingang is voorzien van een houten gevelruiter met een eenvoudige spits en aan de zijde van de pastorie van een ijzeren kruis. Het pastoriegedeelte werd in het eerste kwart van de twintigste eeuw vermoedelijk uitgebreid met een erkeruitbouw aan de ingangszijde. De kerk werd in de loop der jaren door de verschillende pastores aanvullend gedecoreerd. Een orgel, gebouwd door P.Maarschalkerweerd uit Utrecht, werd in 1863 geplaatst en rond 1880 werden grisaille-vensters geplaatst, alsmede twee heiligenbeelden. Tussen 1930 en 1940 werden een wandbekleding van glasmarmer, een nieuw tabernakel en de polychromie aangebracht. In 1940 werden door de parochianen acht heiligenbeelden geschonken. De kerk werd gerestaureerd in 1958, waarbij onder meer nieuwe ramen van P.J.Schoofs uit Gemert werden aangebracht. Tussen 1964 en 1970 werd een deel van het belangrijke interieur verwijderd en vervangen.

Complexwaardering

COMPLEX van KERKGEBOUW met PASTORIE, TUINMUREN en HEKWERKEN

-\tVan architectuurhistorische waarde als typologisch belangrijk en zeldzaam voorbeeld van een kerkgebouw met een in het verlengde daarvan geplaatste pastorie. Het in de tweede helft van de negentiende eeuw als Waterstaatskerk ontworpen gebouw is gaaf bewaard gebleven en heeft een zorgvuldige detaillering in baksteen. De neogotisch gedetailleerde raampartijen hebben ijzeren traceerwerk. Hoewel het interieur gedeeltelijk is gemoderniseerd, is er een belangrijk deel van het interieur behouden gebleven, waaronder een belangrijk Maarschalkerweerd orgel, diverse neogotisch gedetailleerde elementen en tegelvloeren.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als zeer markant kerkgebouw, gelegen op een kruispunt van wegen, en aan de oprit naar de Lingedijk. Op deze plaats vormt het kerkgebouw in combinatie met het kerkhof en de diverse erfafscheidingen een zeer belangrijk beeldbepalend element in dit karakteristieke, agrarisch bepaalde, dorpsbeeld. Het complex is van belang voor de instandhouding van een historisch gegroeide situatie.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege het kenmerkende bouwtype en als uitdrukking van de katholieke geloofsbeleving in een landelijke agrarische omgeving in de tweede helft van de negentiende eeuw. De aanwezigheid van het kerkhof geeft het complex een belangrijke ensemblewaarde.