523737 - R.K.Kerk en pastorie
BY Schuttersteeg 2 en 2a, Rumpt

Omschrijving onderdeel B: TUINMUREN, KERKHOFMUREN EN HEKWERKEN

Op het kerkgebouw sluit aan een TUINMUUR aan de zijde van de Schuttersteeg. Deze tuinmuur is in baksteen gemetseld en voorzien van een trasraam en een ezelsrugafdekking met een bloktand aan de onderzijde. Ter plaatse van de Middenstraat gaat deze muur over in een ijzeren HEKWERK dat weer eindigt in een schuin geplaatste tuinmuur in de noordoosthoek. Ook deze muur heeft een ezelsrugdekking.

Aan de Schuttersteeg bevindt zich de entree naar de kerk en de begraafplaats. Deze wordt begrensd door twee vierkante baksteenkolommen met hardstenen dekplaten en een dubbel ijzeren draaihek. Het met klinkers bestrate pad naar de kerk wordt begrensd door een tuinmuur rechts en de kerkhofhaag links. Tegenover de toegang naar de kerk bevindt zich tussen opgemetselde kolommen een dubbel smeedijzeren HEKWERK met daarop de tekst "HEDEN IK/MORGEN GIJ". Ook het kerkhof is gedeeltelijk ommuurd.

TUINMUREN, KERKHOFMUREN en HEKWERKEN rond de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk.

-\tVan architectuurhistorische waarde als onderdeel van een typologisch belangrijk en zeldzaam voorbeeld van een kerkgebouw met een in het verlengde daarvan geplaatste pastorie. De muren en hekwerken hebben een zorgvuldige detaillering en zijn van belang voor de complexwaarde van het geheel.

-\tVan stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van het complex, waarbij een gedeelte van het muurwerk dient als kerkhofbegrenzing.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek