Inleiding

Groot SCHOOLGEBOUW met TUINELEMENTEN, ontworpen door architect A. Van der Kraan uit Rotterdam. De school bevindt zich op het terrein van 's Heeren Loo, een oud kloosterterrein en landgoed waarop vanaf 1890 de 'Vereninging tot opvoeding en verpleging van idiote en achterlijke kinderen' werd gevestigd. Onder directeurschap van Fokko Kortlang (1856-1927) groeide het gebied uit tot een instellingenterrein, waarop vele paviljoens, woonhuizen en een kerk werden gebouwd. De huidige Fokko Kortlanglaan vormde de scheiding tussen het terrein van 's Heeren Loo en de aangegroeide instellingterreinen van Lozenoord en Groot Emaus. Het gehele gebied wordt feitelijk begrensd door de Horsterweg, de Horloseweg en de Nijkerkerweg. Aan de noordzijde grenst het gebied aan de gemeente Harderwijk.

Complexomschrijving

Het complex bestaat uit de volgende beschermde onderdelen:

A\tSchoolgebouw

B\tTuinelementen

De grote school op het terrein van 's Heeren Loo werd door Van der Kraan in 1933 ontworpen en in 1934 gebouwd als schoolgebouw voor het onderwijs aan verstandelijk en (soms ook lichamelijk) gehandicapten. Hiertoe beperkte hij de bouwhoogte tot een enkele bouwlaag en vermeed hij het in die tijd normale idee van de lange gang. Naast een kostenbesparing leverde dit ook een beter toezicht op. De lokalen werden ruim opgezet en kregen een gesloten karakter aan de noord- en westzijde en een open karakter aan de oost- en zuidoostzijde. Hier konden de stalen raamconstructies geheel opengezet worden. Het gebouw werd bovendien voorzien van een oliegestookte verwarmingsinstallatie. Aannemer van het gebouw was de firma Leegwater en Hittema uit Heerhugowaard. In het ontwerp zijn duidelijk invloeden van architect en bekend scholenontwerper W.M. Dudok herkenbaar. Deze invloed is onder meer zichtbaar aan de kubistisch-expressionistische vormen als luifels, in- en uitspringende bouwmassa's, horizontale stalen vensterstroken en het torenmotief. Het ontwerp van Van der Kraan was een totaalconcept, waarin ook de tuin en de daarin aanwezige aanbouwen als pergola's, bankjes, bloembakken en de vijver werden vormgegeven.

Complexwaardering

SCHOOLGEBOUW met TUINELEMENTEN van architect A. van der Kraan uit 1933-1934

- Van architectuurhistorische waarde als schoolgebouw uit het Interbellum, ontworpen door architect Van der Kraan in een sterk door architect Dudok beïnvloede functionalistische bouwstijl. Het ontwerp was een totaalconcept dat in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zeer goed bewaard is gebleven. Bijzonder zijn de in diverse vormen uitgevoerde stalen raamkozijnen, het sobere en functionele baksteengebruik en de vorm van de school met een ongewone plattegrond waarbij lange gangen ontbreken. Markant en duidelijk herkenbaar is de toren die de hoofdingang markeert. Naast grote architectuurhistorische waarde is er bij dit gebouw ook sprake van een typologische waarde als school voor speciaal onderwijs. In combinatie met de situering en met de van het ontwerp deel uitmakende tuin met diverse bouwsels vormt de school een monumentaal ensemble.

- Van stedenbouwkundige waarde als historisch onderdeel op dit geleidelijk gegroeide en deels aangelegde terrein van de instellingen 's Heeren Loo en Lozenoord. Door de situering en vormgeving van de drie vleugels ontstond er een gebouw dat van alle zijden een andere uitstraling heeft. In combinatie met de tuin is dit gebouw van groot belang bij de instandhouding van deze oorspronkelijke situatie

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de onderwijs- en instellingengeschiedenis in Nederland. Het gebouw werd speciaal voor deze instelling ontworpen en geeft daardoor een beeld van de onderwijsstructuur in de tijd van ontstaan. Het gebouw bevindt zich bovendien in een historisch belangrijk gebied, op een oud klooster- en landgoedterrein.