Inleiding

Dit rooms-katholieke parochiecomplex bevindt zich in de dorpskern van Overasselt en is gesitueerd op de zuidoostelijke hoek van de Hoogstraat en de Mgr. Van de Burgtstraat. Op 9 december 1889 viel het bisschoppelijk besluit om de parochie Over- en Nederasselt te splitsen in twee parochies zoals dat al voor 1609 het geval was geweest. De Overasseltse bouwpastoor L. van Esch gaf de opdracht voor een nieuwbouwplan aan de ervaren architect C. WEBER (1820-1908) die destijds naam maakte met een reeks neoromaanse koepelkerken in Noord-Brabant.

Het evenwijdig aan de Hoogstraat gelegen KERKGEBOUW is met het koor op het oosten georiënteerd. Het betreft een kerk van het type kruisbasiliek in neoromaanse stijl met koepelgewelven en absidiaal gesloten transeptarmen. In zuidelijke richting sluit op het kerkgebouw een kerkhof aan met een kerkhof-KAPEL. De kapel biedt plaats aan pastoorsgraven en aan een rustaltaar voor de sacramentsprocessies. De in oostelijke richting met de kerk verbonden voormalige pastorie is van gemeentewege beschermd (inwendig sterk gewijzigd). Voor de kerk aan de zijde van de Hoogstraat staat een H. HARTBEELD op een gemetselde sokkel. Het beeld is door de bevolking geschonken aan pastoor Van Riel bij gelegenheid van zijn veertig-jarig priesterfeest.

Het beschermde complex bestaat uit:

1. de aan Sint Antonius Abt toegewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK uit 1891 van architect C. Weber;

2. de kerkhof-KAPEL uit ca. 1925-1935 van G. Willems;

3. het H.HARTBEELD uit 1943 van H. Jonkers.

Rooms-katholiek parochiecomplex te Overasselt.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een historisch gegroeid rooms-katholiek parochiecomplex, bestaande uit een neoromaanse kerk (1891), een klassiek geïnspireerde kerkhofkapel (1925-1935) en een H. Hartbeeld (1943). De complexonderdelen vallen op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals een zorgvuldige detaillering en goed materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als goed voorbeeld van een compleet en compact religieus ensemble, waaromheen vanaf het einde van de 19de eeuw het centrum van een dorp is gegroeid. Het complex is derhalve van bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp Overasselt en het aanzien ervan.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het herstel van de 16de eeuwse parochie-indeling, in casu de splitsing van Neder- en Overasselt in afzonderlijke parochies, en verbonden met het religieuze bewustzijn en de devotie van de plaatselijke rooms-katholieke gedurende het einde van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw.