523920 - St. Antonius Abt-parochie
Overasselt C 1649
Bij Hoogstraat 9, 6611 BT te Overasselt

Omschrijving

Deze kerkhof-KAPEL op vierkant grondplan bestaat uit een gemetselde verhoging met altaar en vier zuilen die een hoofdgestel met zadeldak ondersteunen. Het bouwwerk werd in de periode 1925-1935 gebouwd in opdracht van pastoor Van Riel.

De gemetselde verhoging biedt in de zijden plaats aan negen graven. Hiervan zijn er twee benut: aan de voorzijde het graf van pastoor Van Riel (1945) en aan de linker zijde het graf van G. Willems (1968), bouwer van deze kapel. Aan de linker en rechter zijde leidt een gemetseld trapje omhoog. Op de verhoging is een bakstenen rustaltaar voor het H. Sacrament geplaatst. Midden op het altaar staat een houten kruis met stenen corpus.

In de uitgespaarde hoeken van de gemetselde verhoging staan vier vrijstaande Toscaanse zuilen op hoge voetstukken. De zuilen zijn afkomstig van het kasteel te Wezel. De zuilen dragen een vlak hoofdgestel van beton. Het afsluitende dak bestaat uit een zadeldak tussen topgevels. Het dak is gedekt met schubvormige leien. De wit gepleisterde puntgevels aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van het Christusmonogram en het alpha- en omegateken. De geveltop aan de voorzijde wordt bekroond door een ijzeren kruis.

Kerkhof-KAPEL uit ca. 1925-1935.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een prominent op een kerkhof gesitueerde grote kapel die dient als laatste rustplaats voor pastoors en tevens voorzien is van een altaar ten behoeve van de sacramentsprocessie. Opmerkelijk voor een rooms-katholieke kapel is de klassieke verschijningsvorm. De kapel is van belang als bijzondere uitdrukking van het religieuze bewustzijn van de overwegend rooms katholieke gemeenschap ter plaatse.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering op het kerkhof en als onderdeel van een rooms katholiek parochiecomplex waaromheen het centrum van het dorp zich heeft gevormd.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)