Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Klein Boeyen' gelegen aan een bocht in de Beulenkampersteeg in het buurtschap Hell. De boerderij behoort bij het landgoed Hell, en is in 1860 herbouwd. Het beschermde complex bestaat uit:

1\tBOERDERIJ omstreeks 1860

2\tVijfroedige HOOIBERG omstreeks 1900

3\tSCHUUR omstreeks 1860

De oorsprong van de bouwplaats gaat terug tot de late middeleeuwen. Al in 1481 worden de boerenerven Groot Boeyen en Klein Boeyen genoemd in het Oud-Archief van Harderwijk (register 425), als eigendom van German Boeij. De BOERDERIJ is met de voorgevel naar de weg gericht, ervoor bevindt zich een tuin omgeven door een haag, met enkele oude bomen in het gras. Aan de straatzijde wordt het erf door een greppel begrensd. Rechts van de boerderij bevindt zich een SCHUUR met de zijgevel langs de weg. De HOOIBERG ligt op het achtererf . Op het erf bevinden zich voorts enkele nieuwere schuren die buiten de bescherming vallen en een oude schaapskooi die zodanig is verbouwd dat deze niet meer voor rijksbescherming in aanmerking komt.

De boerderij is nog altijd als agrarisch bedrijf in gebruik.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX genaamd Klein Boeyen' daterend uit ca. 1860

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met een boerderij uit 1860, een schuur en een hooiberg op een oudere bouwplaats. De in het complex opgenomen onderdelen zijn goed bewaard gebleven en bezitten onderling hoge ensemblewaarden.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuiden van Putten, waar het vanwege de verschijningsvorm en de markante ligging in een bocht van de weg een grote landschappelijke waarde vertegenwoordigt.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende eeuw, dat representatief is voor de ontwikkeling van de landbouw in die periode, in het bijzonder voor de Veluwe. De boerderij is onderdeel van een groep boerderijen behorende bij het landgoed Hell, en aan de bouwplaats is een oude geschiedenis verbonden.