Inleiding

Complex Spoorwegstation Aalsmeer, bestaande uit voormalig STATIONSGEBOUW en voormalig TOILETGEBOUW, in 1912 gebouwd naar ontwerp van J.G. Wattjes in Um 1800 stijl ten behoeve van de Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij (HESM). Het station Aalsmeer was het hoofdstation van de Haarlemmermeerspoorlijnen, waar drie lijnen samenkwamen: uit Haarlem-Hoofddorp (1912), uit Amsterdam-Bovenkerk (1915) en uit Uithoorn (1914). Naast het station aan de Stommeerweg waren er in Aalsmeer nog de halteplaats Oosteinde (op de lijn Bovenkerk-Aalsmeer) aan de Aalsmeerderweg en de halteplaats Legmeerdijk (op de lijn Uithoorn-Aalsmeer). Vanaf 1935 werden de Haarlemmermeerspoorlijnen geleidelijk opgeheven. De laatste goederenlijn werd opgeheven in 1986.

In 1979-1980 werd het stationsgebouw verbouwd ten behoeve van de functie van kantoor en vier bovenwoningen en het voormalige toiletgebouw ten behoeve van praktijkruimte.

Omschrijving

Het complex van het voormalig spoorwegstation Aalsmeer is teruggerooid gesitueerd aan de oostzijde van de Stommeerweg en bevat twee bakstenen blokvormige gebouwen onder samenstel van - in oorsprong met leien gedekte - schilddaken en voorzien van natuurstenen details.

Waardering

Het complex van Spoorwegstation Aalsmeer is van algemeen belang vanuit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex van lokaalspoorweg-station met toiletgebouw uit 1912 in Um 1800 bouwstijl en als knooppunt van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het complex heeft situationele waarde vanwege de prominente situering aan de Stommeerweg.