Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524232
Complexnummer
524230 - Spoorwegstation Aalsmeer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82679/11
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Aalsmeer C 4394
Stommeerweg 5, 1431 ES te Aalsmeer

Omschrijving

Inleiding

Voormalig TOILETGEBOUW (nu praktijkruimte), behorende tot het complex Spoorwegstation Aalsmeer, in 1912 gebouwd naar het ontwerp van J.G. Wattjes in een Um 1800 architectuur en zuidelijk van het stationsgebouw gesitueerd.

Omschrijving

Het voormalige toiletgebouw, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, bevat een bouwlaag onder afgeknot schilddak, in oorsprong met leien gedekt, met zeeg en pirons en is, evenals het stationsgebouw, opgetrokken uit oranjerode baksteen op plint die zich naar beneden toe verbreedt, met horizontale banden van zandsteen. Natuursteen (zandsteen of graniet) is verder toegepast op de hoeken van de gevels, rond openingen, op de bakstenen pijlers waartussen oorspronkelijk ijzeren hekken waren gevat en rond de ventilatieopeningen in de plint. De overstekende geprofileerde gootlijsten rusten op gesneden consoles.

De bovendorpels van de vensters hebben een gebeeldhouwde sierrand. De westgevel van het voormalige toiletgebouw bevat vier dicht bijeen geplaatste vensters. De noordgevel bevat rechts een deur, links twee kleine vensters. Aan de rechterzijde bevindt zich een pijler waarin oorspronkelijk een ijzeren hek bevestigd was. De zuidgevel bevat vier kleine vensters, de oostgevel in het midden een deur en rechts een klein venster. Op de zuidwesthoek staan twee pijlers waartussen een ijzeren hek op voet.

Waardering

Het voormalige toiletgebouw is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Spoorwegstation Aalsmeer.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524230. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Toiletgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact
verbouwing
1979
1980
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hollandsche Electrische Spoorweg My ; Noord-Holland
opdrachtgever
Wattjes, J.G. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur