Inleiding

Villacomplex "De Maerle" bestaande uit de in 1906 gebouwde gelijknamige VILLA en een bijbehorende voormalige GARAGE met twee DIENSWONINGEN uit 1917. De villa werd naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel gebouwd, in opdracht van de kunstschilder G.W. van Blaaderen, wiens atelier werd gesitueerd in de dwarsvleugel aan de achterzijde. De villa vertoont de voor het oeuvre van De Bazel karakteristieke mengeling van traditionalistische elementen en invloed uit de Engelse landhuisbouw. In 1917 liet de toenmalige eigenaar D.L. van Alphen het landhuis in dezelfde stijl vergroten naar ontwerp van architect J.W. Hanrath: aan de rechter zijde werd een dienstowning met schilddak aangebouwd, en de dwarsvleugel rechtsachter werd enigszins verlengd. Tevens liet hij enkele tientallen meters ten noordoosten van de villa een garage met twee dienstwoningen bouwen naar ontwerp van Hanrath in een bij de villa aanluitende vormgeving.

Omschrijving

Het villacomplex "De Maerle" bevat twee afzonderlijk beschermde onderdelen: de villa en de garage met twee dienstwoningen. De twee complexonderdelen zijn gelegen op een zeer ruim perceel aan de noordwestzijde van de Oud Bussummerweg en op betrekkelijk geringe afstand van deze weg. Beide objecten zijn met de voorgevel naar de weg gekeerd en tellen één bouwlaag onder een samengesteld dak gedekt met riet. De villa heeft een T-vormige plattegrond, de garage met twee dienstwoningen een rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde twee hoekrisalieten. De gevels zijn in rode baksteen gemetseld met toepassing van traditionele motieven zoals vlechtingen en klezoren.

Waardering

Het villacomplex "De Maerle", bestaande uit een villa en een garage met twee dienstwoningen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard en representatief vroeg voorbeeld uit het landhuisoeuvre van architect K.P.C. de Bazel.