Inleiding

Aan de noordzijde van de Amsteldijk-zuid te Nes aan de Amstel gelegen religieus COMPLEX 'ST. URBANUSKERK TE NES AAN DE AMSTEL', bestaande uit de Rooms-Katholieke ST. URBANUSKERK, de ten zuiden van de kerk gesitueerde PASTORIE MET ERFSCHEIDING aan de straatzijde en het ten noord-westen van de kerk gelegen TOEGANGSHEK 'Vreedenhof' tot de begraafplaats. De door J.Th.J. Cuypers ontworpen Urbanuskerk is een in de periode 1889-1891 gebouwde driebeukige neogotische kruisbasiliek met vierkante kruisingstoren, gedekt door een spits met hoektorentjes, een noorderzijkoor en een aangebouwde sacristie. De kerk is het eerste zelfstandige werk van Jos Cuypers, de zoon van P.J.H. Cuypers. De neogotische inventaris is grotendeels bewaard gebleven. De pastorie werd in de periode 1889-1891 gebouwd naar het ontwerp van J.Th.J. Cuypers in neogotische stijl. De erfscheiding, een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers aan de straatzijde, is in eclectische stijl uitgevoerd. De begraafplaats is in dezelfde periode aangelegd en heeft een eclectisch toegangshek, genaamd 'Vreedenhof'.

Omschrijving

De kerk is gesitueerd op het noordelijk deel van het erf, de pastorie ligt ten zuiden van de kerk en is met de kerk verbonden via de sacristie aan de oostzijde, het toegangshek staat ten noord-westen van de kerk en geeft toegang tot de aldaar gesitueerde begraafplaats.

Waardering

Het complex 'Urbanuskerk te Nes aan de Amstel' met kerk, pastorie, erfscheiding aan de straatzijde en toegangshek 'Vreedenhof' is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van religieuze bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw, merendeels in neo-gotische bouwtrant.

Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende situering te Nes aan de Amstel.