Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524289
Complexnummer
524286 - St. Urbanus Nes aan de Amstel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82703/22
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amstelveen K 1521
Bij Amsteldijk Zuid 144, 1189 VL te Amstelveen

Omschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK 'VREEDENHOF' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het toegangshek is opgetrokken in eclectische stijl en is geplaatst bij de begraafplaats ten noord-westen van de St. Urbanuskerk en pastorie. De herkomst van het toegangshek is niet met zekerheid bekend. Volgens de overlevering is het hek omstreeks 1900 voor de begraafplaats gemaakt door een locale siersmid.

Omschrijving

Smeedijzeren toegangshek op betonnen voet, gesteund door schragen op betonnen voet. De twee centrale, naar binnen draaiende, gehangen hekken zijn gevat in een omlijsting met vleugels. Het toegangshek heeft naast spijlenhekwerk strakke geometrische vulmotieven, zoals meanders, rechthoeken en enkele krulmotieven. De twee vertikale delen van de omlijsting worden bekroond door smeedijzeren opengewerkte vazen. De boogvormige bekroning vermeldt in krulletters de naam: 'VREEDENHOF'. In het midden zijn kruislings geplaatste aren in krulvormige omlijsting geplaatst.

Waardering

Het toegangshek tot de begraafplaats is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'.

Daarnaast is het toegangshek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam voorbeeld van een laat 19de-eeuws smeedijzeren toegangshek in eclectische stijl.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524286. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1899
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden