Inleiding

Complex bestaande uit PAKHUIS "Katoenveem" met klein POMPGEBOUW, gebouwd in 1920 naar een functionalistisch ontwerp van de architect J.J. Kanters. Het "Katoenveem" aan de Keilehaven was de eerste inrichting in Rotterdam die speciaal werd gebouwd voor de grootschalige aanvoer in opslag van katoen. In verband met het grote brandgevaar is het gebouw praktisch geheel vervaardigd in gewapend beton en was het een van de eerste gebouwen waarin een Sprinklerinstallatie (Grinnell-type) werd geïnstalleerd.

N.B. Voor een constante waterdruk zorgde de naast het pand eveneen geheel in gewapend beton opgetrokken watertoren, die in twee fasen (1966 en 1988) werd gesloopt. Het Katoenveem was oorspronkelijk door middel van een stalen brug vanaf het laadbalkon verbonden met de in 1966 gesloopte pakhuizen "Galveston" en "New Orleans" aan de overzijde van de Keilestraat. In deze pakhuizen van de Holland Amerika Lijn, kwam katoen binnen vanaf de Lekhaven, waar schepen met meer diepgang konden aanmeren. Het Katoenveem is in de jaren tachtig vanaf iets boven de (schuif)laaddeuren op de begane grond voorzien van een geprofileerde kunststof gevelbekleding, waarachter de oorspronkelijke betonnen geveldetaillering, de geprofileerde betonnen dakrand en bijna alle venster- en deuropeningen schuilgaan.

In het meest noordelijke en het meest zuidelijke pakhuiscompartiment zijn kantoorruimten gebouwd, waarbij voor die in het meest zuidelijke compartiment door de gevelbeplating heen nieuwe vensters zijn aangebracht ter hoogte van het laadbalkon. Aan de oostelijke helft van de noordgevel bevond zich een lage rechthoekige aanbouw met (staande) rechthoekige vensters, waarin kantoorruimten gevestigd waren. Deze aanbouw is vervangen door een nieuwbouw. De middelste (smalle) shed op het dak aan de Keilestraatzijde droeg oorspronkelijk een ijzeren constructie met de naam "Katoenveem".

Omschrijving

Het complex bestaat uit het katoenveem en een pompgebouw. De gebouwen zijn opgetrokken in gewapend beton en gesitueerd op de pier tussen de Keile- en Lekhaven, waarbij het pakhuis (in lengterichting) parallel aan de Keilehaven ligt. Het pompgebouw bevindt zich noordelijk van het pakhuis.

Waardering

Het betonnen pakhuis "Katoenveem" met pompgebouwtje, gebouwd in 1920 naar een functionalistisch ontwerp van J.J. Kanters, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische, typologische en bouwhistorische waarde en is bovendien van belang binnen het (pakhuizen)oeuvre van de architect J.J. Kanters.