Inleiding

Het in 1869 gebouwde huis 'Middenburg' (Rijksmon.nr. 37973) staat op de plaats waar zich voorheen een zeventiende eeuw huis met dezelfde naam bevond. Het huidige huis wordt vergezeld door een tegelijkertijd gebouwd KOETSHUIS en een toegangshek. Het buiten heeft een TUINAANLEG met formele en landschappelijke elementen, die in 1917-1918 is gereorganiseerd naar een ontwerp van de bekende tuinarchitect Hugo A.C. Poortman. De bijbehorende OVERTUIN aan de andere zijde van het Westeinde ontstond in dezelfde jaren en is eveneens ontworpen door Poortman.

Omschrijving

Monumentale buitenplaats met een centraal in een park met vrij eenvoudige aanleg staand huis uit 1869, een tegelijkertijd gebouwd koetshuis en een eveneens uit dat jaar daterend toegangshek met bijbehorende hekpijlers, die de entree aan het Westeinde vormen.

Waardering

De buitenplaats Middenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als een bijzonder onderdeel van de geschiedenis en de ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken van de samenstellende onderdelen en groenvoorziening, vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de kwaliteit van de ontwerpen.

- vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van Voorburg en vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

De buitenplaats is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid van in- en exterieur van het hoofdgebouw.