524451 - Buitenplaats Middenburg
Voorburg F 8671
Voorburg F 8395
Voorburg F 8396
Voorburg F 8394
Bij Westeinde 26, 2275 AE te Voorburg

Inleiding

De bij de buitenplaats Middenburg behorende TUINAANLEG bestaat uit een park rondom het huis en een overtuin. Het park in landschapsstijl is door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman in 1917-1918 gereorganiseerd. Deze was ook verantwoordelijk voor het tuinontwerp van de overtuin aan de andere kant (noord-westzijde) van het Westeinde bekend onder de naam Park Sonnenburgh, naar het voormalige buiten, dat zich naast het parkje bevond.

Omschrijving

Voor het huis een gazon, oude bomen en taxus; achter het huis een slingerende waterpartij met eilandje. De overtuin tussen de Prinses Mariannelaan en de Westeinde is eveneens parkachtig karakter met een aanleg, voorzien van slingerpaden, een smalle slingerende waterpartij, alsmede boomgroepen en solitaire bomen als eik en beuk. De oorspronkelijk aanleg van de tuin is in grote lijnen nog herkenbaar, maar toegevoegde struiken, bosjes en een kaalgeslagen plek aan de noord-oost zijde van het parkje doen afbreuk aan het geheel.

Waardering

De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de stedebouwkundige waarde: \t

- als onderdeel van een waardevolle, historische buitenplaats.

- vanwege de situering, als onderdeel van een waardevolle buitenplaats en als belangrijk deel en voortzetting van de vroeg 20ste-eeuwse tuinaanleg rondom het huis Middenburg.

- vanwege de redelijke mate van gaafheid en herkenbaarheid van de oorspronkelijke aanleg.

De overtuin heeft enige zeldzaamheidswaarde omdat het een tuin betreft van een niet meer zo veel voorkomend type.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Overtuin

Landschapsstijl