Inleiding

De 'Onze Lieve Vrouw Hemelvaart' kerk (sinds 1950 Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming) is een in 1924-1925 gebouwde KERKGEBOUW en een PASTORIE met bijbehorende MUREN als erfscheiding in de stijl van de Nieuwe Haagse School, van de tweede rooms-katholieke parochie in Voorburg. De stichting van een tweede parochie was nodig, omdat de eerste parochie te groot werd. Het kerkelijke complex is gebouwd in opdracht van het Bisdom Haarlem (kerkbestuur van de Sint Martinus) naar ontwerp van de Rotterdamse architect P.G. Buskens. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd door de aannemersmaatschappij M. Bakker uit Princenhage onder toezicht van bouwpastoor Chr. W. van Mierloo. De kerk wordt vergezeld door een tegelijkertijd gerealiseerde en door dezelfde architect ontworpen pastorie met dezelfde stilistische kenmerken. Voor de kerk staan twee monumentale paardekastanjes, die dateren uit de bouwtijd.

Omschrijving

De kerk en pastorie zijn beide zuid-west/noord-oost georiënteerd. De pastorie en de kerk zijn via een tussenlid met elkaar verbonden. Ze worden omsloten door de Laan van Nieuw Oosteinde (zuidwestzijde), de Lusthofstraat (zuidoostzijde) en de vrijstaande bebouwing aan de Marialaan (noordwestzijde) en de Molenwijkstraat (noord-oostzijde). De Laan van Nieuw Oosteinde vormt een belangrijke en historische verbindingsweg, die Voorburg met Den Haag en Wassenaar verbindt (aldaar resp. Laan van Nieuw Oost-Indië en Van Alkemadelaan geheten). Het complex bevindt zich iets ten noorden van het punt waar de Laan van Nieuw Oosteinde een bocht in oostelijke richting maakt en overgaat in de Parkweg. De Parkweg vormt een belangrijke doorgaande weg in Voorburg.

De kerk ligt iets terug ten opzichte van de rooilijn van de Laan van Nieuw Oosteinde. Hierdoor is voor de kerk een ondiep voorerf ontstaan. Het voorerf van de kerk is met klinkers (in keperverband) bestraat. Met de kerk verbonden is als erfafscheiding een bakstenen muurtje. De kanteelvormige muur rond het erf van de pastorie heeft eenvoudige ijzeren hekwerken tussen de 'kantelen'. Het voorerf van de pastorie heeft een grinten gronddekking. Aan de achterzijde (zuidoost/oostzijde) wordt het perceel afgeschermd door een hoge gesloten bakstenen muur.

Waardering

Het kerkelijke complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorisch waarde en vanwege de stedenbouwkundige waarde:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke (religieuze) ontwikkeling.

- vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en als karakteristiek voorbeeld van kerkarchitectuur uit het interbellum.

- vanwege de sterke ruimtelijke en functionele relatie tussen de samenstellende onderdelen en de beeldbepalende ligging.

Het complex is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke gaafheid van in- en exterieur van de complexonderdelen.