Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524460
Complexnummer
524459 - Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/186
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Voorburg E 9880
Voorburg E 9879
Voorburg E 9881
Voorburg E 9882
Laan van Nieuw Oosteinde 1 C, 2271 AB te Voorburg
Laan van Nieuw Oosteinde 1 D, 2271 AB te Voorburg
Laan van Nieuw Oosteinde 1 B, 2271 AB te Voorburg
Laan van Nieuw Oosteinde 1 A, 2271 AB te Voorburg

Omschrijving

Inleiding

De bij de 'Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming' kerk behorende PASTORIE met bijbehorende MUREN als erfscheiding is gebouwd in 1924-1925, tegelijkertijd met de kerk, naar ontwerp van de Rotterdamse architect P.G. Buskens met de stilistische kenmerken van de Nieuwe Haagse School.

N.B. De oorspronkelijke indeling van de begane grond met kamers en-suite en aparte keuken is in 1977 gewijzigd. Er is nu één grote L-vormige ruimte. Het trappenhuis is in 1982 voorzien van een tochtdeur en een glazen afscheiding tussen de overloop op de eerste verdieping en het trappenhuis. Er zijn rondom voorzetramen geplaatst.

Omschrijving

De pastorie is vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken. Het gebouw bestaat uit twee lagen met een kaplaag. Het zadeldak met overstek is gedekt met leien in maasdekking. Het pand is via een tussenlid van twee bouwlagen met zadeldak (leidekking) met de kerk verbonden. De dubbele draaivensters zijn naar binnen draaiend en hebben bovenlichten. Ze zijn rechtgesloten en voorzien van een rollaag. In de bovenlichten van de vensters bevindt zich gekleurd glas-in-lood. De onder- en bovendorpels bestaan uit grèstegels. De hemelwaterafvoer is met decoratieve vergaarbakken uitgevoerd. Aan de asymmetrische voorgevel bevindt zich een één travee brede risaliet, afgesloten met een zadeldakje. Dit dakje is eveneens gedekt met leien. In de twee bouwlagen hoge risaliet bevinden zich op ieder laag en om de hoek lopende gekoppelde vensters. Links van de risaliet bevinden zich twee vensters. In de top is een dubbel draaivenster zonder bovenlicht aangebracht. De zijgevel van de pastorie heeft diverse formaten draaivensters. De asymmetrische rechterzijgevel heeft diverse enkele en dubbele draaivensters, alle met bovenlichten. In de asymmetrische achtergevel bevinden zich diverse vensters en een deur met twee ruiten en bovenlicht. In het tussenlid (links) bevindt zich de entree van de pastorie met blankgelakte deur met één ruit en twee langgerekte bovenlichten. De over de breedte van de deur uitstekende lichten zijn voorzien van glas-in-lood. In de middenstijl is in reliëf een kruis aangebracht. Het geheel wordt afgesloten met een rollaag. Naast de betonnen stoep bevindt zich een muurtje met betonnen dekplaat. Onder de dakrand bevinden zich twee kleine klepramen voorzien van glas-in-lood. Links van de entree bevinden zich drie rechtgesloten klepvensters onder een rollaag.

Rond het erf van de pastorie staat een muur. Aan de voorzijde is dit een kanteelvormige muur met eenvoudige ijzeren hekwerken tussen de kantelen. Aan de achterzijde wordt het perceel afgeschermd door een hoge gesloten bakstenen muur.

INTERIEUR. In het interieur van de pastorie bevinden zich onder meer stucplafonds met in het midden stervormige elementen en paneeldeuren. In het tochtportaal en in de gang is een lambrizering van geel- en zwartkleurige tegels aangebracht. De houten bordestrap heeft geprofileerde trappalen en blankgelakte houten handlijsten in ijzeren grepen. Op de verdieping bevindt zich een eenvoudige, gemetselde schouw met een marmeren dekplaat.

Waardering

De pastorie met bijbehorende muren als erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorisch waarde en vanwege de ensemblewaarde:

- als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de functionele relatie met de kerk.

- vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, en als karakteristiek voorbeeld van architectuur uit het interbellum.

- vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met het kerkgebouw.

- vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van in- en exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524459. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1925
exact
verbouwing
1934
1934
globaal
glas-in-lood

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver