Inleiding

BUITENPLAATS ARCADIA bestaat uit een WOONHUIS (1) van hettype landhuis, twee paar HEKPIJLERS (2), een CHAUFFEURSWONING met (AUTO)GARAGE en PAARDENSTAL (3), een TUINMANSWONING (4), een SCHUUR (5) en de TUINAANLEG (6). Het complex is in 1917 tot stand gekomen in opdracht van mw. N.C.H. Parqui-de Boer naar ontwerp van S. Parqui in een Nieuw Historiserende stijl, die geïnspireerd is op het Hollands-Classicisme met invloed van Engelse landhuisstijl. In aansluiting op de bestaande architectuur heeft, ter vervanging van twee op zuilen rustende balkons, een uitbreiding met twee zijvleugels plaatsgevonden door de Haagse architect C.M. Kranenburg Opdrachtgever hiervan was G.H. Sauveplanne, directeur van de Ass. Mij "De Nederlanden van 1845'.

Arcadia ligt in villapark van de voormalige buitenplaats Groot Haesebroek, die tesamen met kasteel Oud-Wassenaar in handen gekomen in 1907 in handen gekomen was van de Exploitatiemaatschappij Groot Haesebroek van Z. Hoek en J.T. Wouters. Ze splitsten de grond in grote kavels om er naar analogie van de oudere historische buitenplaatsen er landhuizen te stichten, geïnspireerd op traditionele bouwstijlen met bijpassende bijgebouwen. In aansluiting op de toen heersende belangstelling en mode tot het inrichten van stijlkamers zijn in het bijzonder op de begane grond verschillende ruimten in Neo-stijl ingericht.

In opdracht van C.J. Visser is in 1921 een houten tuinmanswoning gebouwd door de A.C.J. Achilles en valt op door de doorlopende dakschilden en het bijzondere materiaalgebruik. De naast gelegen schuur stamt uit 1919.

Omschrijving

De buitenplaats ligt op een vrijwel rechthoekig, lommerrijk terrein en wordt aan de noordwestzijde begrenst door de Schouwweg, aan de zuidoostzijde door de Groen van Prinstererlaan en aan de noordoost- en zuidwestzijde door de belendende percelen. Het terrein is aan weerszijden toegankelijk via twee paar hekpijlers, waarna een doorlopende gebogen oprijlaan leidt naar een voorplein, waaraan de zuidoostzijde het landhuis is gelegen. Het landhuis ligt met de nokrichting evenwijdig aan de Schouwweg. Via een afsplitsing van de oprijlaan is de op de zuidwesthoek van het terrein gelegen chauffeurswoning met (auto)garage en paardenstal gelegen.

Waardering

De buitenplaats 'Arcadia' is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorisch waarde:

- als representatief voorbeeld van een landhuis met bijgebouwen, naar analogie van buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp in de eerste decennia van de 20ste eeuw.

- vanwege de samenstellende onderdelen, uitgevoerd in een Nieuw Historiserende bouwstijl, geïnspireerd op het Hollands-Classicisme met invloed van Engelse landhuisstijl.

- als representatief voorbeeld uit het bouwkundige oeuvre van de architect S. Parqui.

De complexonderdelen zijn in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel wat betreft het ex- als het interieur.

De buitenplaats Arcadia is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundig waarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang tussen de complexonderdelen en de situering langs de Schouwweg in het villapark 'Groot Haesebroek.