Inleiding

Complex van twee Art Nouveau-woonhuizen aan de Burgermeester van Rijnsingel te Venlo, gesitueerd op de voormalige vestingwallen. Feitelijk vormen beide panden door hun ligging aan het grote verkeersplein tegenover het station het architectonische visitekaartje van de stad. Hoewel de panden uiterlijk heel verschillend zijn, maken ze deel uit van hetzelfde ontwerp en zijn ze in 1905 in opdracht van C. de Rijk gebouwd door architect Henri Seelen, bestemd voor notarisfamilie Nijssen. Hierbij deed het linkerpand (nr 1a) dienst als woonhuis en het rechter (nr 1) als kantoor. De panden kenden geen interne verbinding en zijn met uitzondering van de voorgevel nagenoeg symmetrisch.

In de Tweede Wereldoorlog dienden de panden als hoofdkwartier van de Duitse bezetter in Venlo, in de nadagen ervan als hoofdkwartier van de Geallieerden. Na de oorlog volgden leegstand en verval. Plaatsing op de Gemeentelijke Monumentenlijst van Venlo in 1989 heeft beide panden behoed voor sloopplannen door projectontwikkelaars. Nadien werden de panden uitvoerig gerestaureerd en weer bewoond.

Omschrijving

Twee tweelaagse woonhuizen in dwarsrichting met kelder en kapverdieping in dwarsrichting onder zadeldak (nr 1a) en mansardedak (nr 1), beide gedekt met muldenpannen. Beide huizen hebben een opstand van geglazuurde baksteen, de linker (nr 1a) hoofdzakelijk in geel, de rechter (nr 1) in rood. Een uitvoeriger omschrijving wordt gegeven bij de afzonderlijke objectomschrijvingen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, de stichting van huizen in het bestaande stedelijke weefsel, in het bijzonder langs singels en uitvalswegen. Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de verfijnde detaillering, bijzondere interieurelementen en het is van bijzonder belang in het oeuvre van de architect Henri Seelen. Het complex heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere ligging aan een plein, recht tegenover het station van Venlo. Het complex is van belang vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur; het is van belang vanwege architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is van belang vanwege de architectuurhistorische en historisch-stilistische zeldzaamheid.