Omschrijving

In de direkte nabijheid van de Sint Martinuskerk aan een langwerpig pleintje aan de zuidzuide van de kerk zijn in een straatwand religieuze dienstwoningen gesitueerd. De Sint Martinuskerk en het dekenhuis (Grote Kerkstraat 26 en 28) zijn beschermd krachtens de Monumentenwet 1988. Tot dit complex behoren verder een voormalige pastorie (huisnummer Grote Kerkstraat 30); voormalige kapelaniën (nummer 32 en 34); voormalige kosterswoning (nummer 36); en de repetitieruimte voor het parochiekoor met bovenwoning (nummer 38). De diverse woningen werden omstreeks 1880 gebouwd in opdracht van het kerkbestuur van de Sint Martinusparochie. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met uitzondering van de repetitieruimte met bovenwoning op huisnummer 38. Deze woning vertoont invloeden van het Expressionisme. De woningen zijn gebouwd in baksteen en natuursteen.

Waardering

Het complex Grote Kerkstraat 30, 32, 34, 36 en 38 is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van religieuze bebouwing in een hiërarchische structuur nabij een dekenale kerk. De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de detaillering en, met name voor het repetitielokaal met bovenwoning, als voorbeeld van het oeuvre van architect Jules Kayser. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de situering nabij de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk als straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur van de panden, en typologische zeldzaamheid.