Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524715
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Vml. Kapelanie
Complexnummer: 
524712 - Grote Kerkstraat
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 februari 2003
Kadaster deel/nr: 
82754/189
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Venlo
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Venlo
X-Y coördinaat: 
209640 - 376001

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het object betreft één van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan de zuidzijde van de Sint Martinuskerk. De voormalige kapelanie is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met invloed van Neo-renaissance. Het pand werd gebouwd omstreeks 1880 aansluitend aan de voormalige kosterswoning aan het binnenplein bij de Grote Kerkstraat.

Omschrijving

Voormalige kapelanie op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping met wolfdak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Speklagen in een lichte tint baksteen. Rechthoekige houten vensters met zij- en bovenlichten. Rechthoekige houten deur met bovenlicht. De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. In het linkerdeel van de voorgevel de voordeur. Deze dateert van omstreeks 1970. De vensters zijn eveneens niet authentiek. Deur en vensters met hardstenen dorpelstenen. De dorpelstenen zijn opgenomen in een bakstenen waterlijst. In de plint twee kleine keldervensters. Deur en vensters eerste bouwlaag met een rondboogvormig vulstuk met hierin keramische decoraties. In de tweede bouwlaag aan de bovenzijde van de voordeur een tweedelig venster met een rondboogvormig vulstuk. Daarnaast twee driedelige vensters met een segmentboogvormig vulstuk. Onder de dakrand kleine boogfriezen. Aan de linkerzijgevel in het verlengde van de voorgevel een aangebouwde muur ter hoogte van anderhalve en een halve bouwlaag. Aan het rechterdeel van de linkerzijgevel een aangebouwde serre met plat dak met hierop een balkon. In de tweede bouwlaag een rechthoekige dubbele balkondeur met driedelig bovenlicht. Aan het linkerdeel van de linkerzijgevel een forse uitbouw over twee bouwlagen en afgedekt met een zadeldak. In de tweede bouwlaag van deze uitbouw een driedelig venster met rondboogvormig vulstuk. Aan de achtergevel tuinzijde een aangebouwde serre met plat dak. Deze dateert van omstreeks 1970. Het INTERIEUR is qua structuur en uitmonstering gemoderniseerd.

Waardering

De voormalige kapelanie is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en detaillering. Het pand is tevens van historisch-stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur, en de typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGrote Kerkstraat345911 CHVenlo

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningKapelanie

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VenloI7029

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging