Inleiding complex

Het complex bestaande uit een voormalige PACHTBOERDERIJ en PAARDENSTAL/WAGEN SCHUUR genaamd `De Reizende Man' is opgetrokken op de plaats van een oudere boerderij, die tevens als uitspanning dienst deed. Deze werd op 12 september 1911 in opdracht van de familie Huydecoper geveild als `veehoudershofstede en herberg met verlof'. In 1912-1913 werd op deze plaats in opdracht van C.W.R. van Voorst van Beesd, eigenaar van de buitenplaats Herteveld, een nieuwe boerderij gebouwd naar ontwerp van E.G. Wentink. Boerderij en bijbehorende paardenstal werden gebouwd in traditionele stijl, met referenties naar de `oudhollandse bouwkunst'.

Omschrijving complex

Het tussen de Abel Tasmanlaan en de Straatweg gelegen complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. boerderij 2. paardenstal annex schuur / koetshuis

Boerderij en paardenstal annex schuur / koetshuis liggen met de nokrichting evenwijdig aan beide wegen. De stal ligt het dichtst aan de Straatweg en heeft een ingang aan beide zijden. De voorgevel van de boerderij is gericht naar de buitenplaats Herteveld, ten noordwesten van de boerderij. De boerderij werd opgetrokken in de zichtas van deze buitenplaats. Door de bouw van een woonhuis op het weiland tussen boerderij en buitenplaats is de zichtrelatie verstoord.

Waardering complex

Het boerderijcompex is van algemeen belang vanwege de cultuuren architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een driebeukige boerderij met als bijzonderheid een dwarse uitbouw aan beide zijden en een stal/koetshuis in traditionele stijl uit begin XX. Van stedenbouwkundige waarde als voormalige pachtboerderij, gebouwd in de zichtas en behorend bij de buitenplaats Herteveld alsmede vanwege de ligging aan de Straatweg.