524846 - De reizende man
Maarssen A 6502
Abel Tasmanlaan 3, 3603 GC te Maarssen

Omschrijving complexonderdeel 1

De aan de Abel Tasmanlaan gelegen deels onderkelderde LANGHUISBOERDERIJ uit 1911 is opgetrokken op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond en telt grotendeels één bouwlaag in rode baksteen onder een samengestelde, rietgedekte kap met een strook pannen langs de onderzijde van de dakschilden. Het woonhuis bestaat uit een voorhuis van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, dat overgaat in het stalgedeelte. Hiertegen is aan beide zijden een lager, iets terugliggend dwarsgeplaatst bouwdeel gezet onder een steekkap. In de kil is aan de voorzijde een schoorsteen aangebracht. De gevels zijn boven een trasraam opgetrokken in rode baksteen. De rechtgesloten vensters hebben een getoogd boogveld waarboven een hanekamstrek. De kozijnen zijn afgewerkt met loden tandstrips, de ramen voorzien van roeden. Over het algemeen zijn de vensters uitgevoerd met paneelluiken. De gevels van het voorhuis zijn voorzien van sierankers, die van het stalgedeelte van staafankers.

De voorgevel of noordwestgevel is symmetrisch van opzet met in het risaliet twee vijftienruits schuifvensters en in de top een kruiskozijn. Ter weerszijden bevatten de bouwdelen eveneens een kruiskozijn.

De rechterzijgevel is voorzien van twee vijftienruits schuifvensters en bevat een tweetal draaivensters, gescheiden door een muurdam. De topgevel is beschoten.

Het stalgedeelte bevat een toegangsdeur met bovenlicht, twee draairamen, een klein zesruits venster en drie gietijzeren stalvensters.

De linkerzijgevel is nagenoeg identiek aan de rechterzijgevel, met uitzondering van de draairamen. De linkerzijgevel bevat in plaats hiervan de oorspronkelijke schuiframen. In de linkerzijgevel van het voorhuis bevindt zich tussen de vensters een gevelsteen met de tekst `De reizende man' en het jaartal 1913. In reliëf is een man met knapzak in een landschap uitgebeeld. Dit geveldeel bevat ook getraliede keldervensters.

De achtergevel is symmetrsich ingedeeld en heeft een getoogde opening waarin niet originele, kleinere openslaande deuren zijn gezet. Op de hoeken bevinden zich de mestdeuren. In de top zijn een hooiluik met bovenlicht en ter weerszijden een zesruits getoogd venster gezet. Het interieur is deels oorspronkelijk. In het midden van het woongedeelte is een lange gang gelegen die van zijgevel naar zijgevel loopt en de verschillende vertrekken ontsluit. Dit zijn een gewijzigde woonkamer, de opkamer, de kelder en de keuken. In de kelder is een ijzeren H-balk zichtbaar met het merk `Gutehoffnungshutte no. 24'. Het stalgedeelte is driebeukig en uitgevoerd met standvinken.

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een dwarshuisboerderij in traditionele stijl uit 1912-'13 met een gave hoofdvorm en detailleringen van met name het exterieur. Van cultuurhistorische waarde als voormalige pachtboerderij, gebouwd in de zichtas en behorend bij de buitenplaats Herteveld. Van functionele, ruimtelijke en stedebouwkundige waarde in samenhang met de paardenstal annex wagenschuur en in relatie tot de Straatweg.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij met dwarshuiskenmerken

Voorst van Beest, C.W.R. ; Utrecht